KARRIERE

Lederne venter oppkjøp og fusjoner

11. mars 2010 - 07:29

Etter lav aktivitet i fjor, tror hele ni av ti nordiske bedriftsledere at det blir flere og større oppkjøp og fusjoner i år.

Forbereder oppkjøp

Halvparten av de norske lederne sier at de aktivt er ute for å gjøre oppkjøp i løpet av året, ifølge rapporten «Competing for Growth 2010» som revisor- og rådgivningsselskapet KPMG og analysebyrået mergermarket legger fram torsdag.

Rapporten bygger på intervjuer med 100 sentrale nordiske bedriftsledere, samt gjennomgang av statistikk på oppkjøp og fusjoner i 2009.

Laber aktivitet

Blant de ti største oppkjøpene i Norden i fjor var fire med minst en norsk part. Øverst på listen troner Tandberg, fulgt av Elkems salg av Elkem Energi Lakshola og Elkem Energi Siso til Norsk Vannkraftproduksjon.

Over halvparten av fjorårets oppkjøp eller fusjoner av virksomheter utgjorde mindre enn 5 prosent av selskapet totalt sett. Kun én av ti transaksjoner utgjorde mer enn 30 prosent av det eksisterende selskapet.

– Til sammen i Norden ble det gjennomført 392 transaksjoner på over 5 millioner dollar, med en samlet verdi på 11,8 milliarder euro, mens det til sammenligning i 2008 ble gjennomført hele 615 transaksjoner med en samlet verdi på 50,2 milliarder euro. Dette er ikke noe nordisk fenomen. Den samme tendensen så vi i alle modne markeder i Europa, Amerika og Asia, sier KPMG-partner Jonathan Farnell som er ansvarlig for rapporten i Norge.

En av tre vil selge

I år har hver tredje norske leder planer om å selge ut deler av virksomheten, mens en av ti ser etter en joint venture-partner.

Seks av ti nordiske ledere sier at markedet allerede er mer orientert mot transaksjoner.

Og flere enn hver tredje leder mener at vi vil se høyest aktivitet på transaksjoner mellom 101 og 250 millioner euro, viser rapporten.

Farnell sier at optimismen er størst i Norge og Sverige.

– Fire av ti norske ledere mener aktiviteten vil øke mest i Norge, mens mer enn fem av ti mener aktiviteten vil bli størst i Sverige, sier han.

Dessuten tror syv av ti norske ledere at tilgangen til kapital blir bedre i år. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.