KARRIERE

Lederne fornøyd med lønna

Kun to av ti ledere er misfornøyd med den lønna de mottar.
Kun to av ti ledere er misfornøyd med den lønna de mottar. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
15. juni 2010 - 09:52
Vis mer

Det viser en undersøkelse som er gjennomført av organisasjonen Lederne.

Ansvar og krav

Drøyt 47 prosent av lederne svarte at de er fornøyd med lønnen de mottar. Det kommer fram i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer (PDF).

Den er utført blant 3.460 ledere og mellomledere over hele landet. 33 prosent svarer at de er verken fornøyd eller misfornøyd med lønna, mens snaut 20 prosent sier at de er ganske eller svært misfornøyd.

– Helhetlig vurdert er det ikke veldig stor misnøye med lønn blant Ledernes medlemmer. Omtrent 47 % er svært fornøyd eller ganske fornøyd, tar vi med de som er verken fornøyd eller misfornøyd, men trolig da synes lønna er "grei", omfatter det i overkant av 80 % av Ledernes medlemmer, skriver forskerne Bitten Nordrik og Stein Stugu hos De Facto, som har laget undersøkelsen.

Kjønnsforskjeller

Ledelsesbarometeret viser også at det fortsatt er store lønnsforskjeller mellom kvinnelige og mannlige ledere. En kvinnelig leder tjener i snitt 70.000 kroner mindre i året enn sin mannlige kollega.

Brekke mener lønnsforskjellene i mange bransjer er urovekkende stor.

– En mulig forklaring kan være at kvinnelige ledere med individuell lønnsfastsettelse ikke er like gode til å stå på kravene som sine mannlige kolleger. Det kan virke som om kvinnelige sjefer er litt mer tilbakeholdne og beskjedne på egne vegne. Forhåpentligvis vil vi lykkes i å oppnå lik lønn i årene framover, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne.

Mest misfornøyd i offentlig sektor

Kvinnene er også noe mer misfornøyd med lønna enn mennene. De som er mest misfornøyd med lønna, finner vi i offentlig sektor.

Der svarer 32,7 prosent at de er svært eller ganske misfornøyd med lønna.

Lavere vekst

Snittlønna for alle de 3463 lederne som svarte, er 551500 kroner. Ledere innenfor olje og gass tjener mest, med 732300 kroner i snitt.

Den gjennomsnittlige lederlønna økte med 3,4 prosent i 2009. Det var noe lavere enn lønnsveksten i samfunnet for øvrig, som var på 4,1 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.