KLIMA

Lederen for FNs klimapanel trekker seg

Anklaget for seksuell trakassering.

Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel etter anklager om seksuell trakassering. Han avviser anklagene og mener seg hacket.
Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel etter anklager om seksuell trakassering. Han avviser anklagene og mener seg hacket. Bilde: Håkon Jacobsen
24. feb. 2015 - 13:06

– Beslutningen sikrer at IPCCs oppdrag for å vurdere klimaendringene fortsetter uten avbrytelser, heter det i en uttalelse fra IPCC tirsdag.

Lørdag meldte avisen Financial Times at Pachauri er anklaget for seksuell trakassering mot en ansatt på forskningsinstitutt TERI i New Delhi, et institutt han er sjef for.

Indisk politi har startet etterforskning av saken. Pachauri avviser alle anklagene.

– Hacket

Ifølge Pachauri har datamaskinene hans blitt hacket og brukt til å sende eposter til den ansatte, skriver Financial Times.

Flere medier melder at det er en 29 år gammel kvinnelig forsker som anklager Pachauri for seksuell trakassering.

Pachauris advokater omtaler anklagene som en «konspirasjon» som «særinteresser» står bak, som har som mål å «ødelegge» Pachauris omdømme, skriver avisen.

Trakk seg fra møte

Etter at anklagene ble kjent, trakk Pachauri seg fra et IPCC-møte i Kenya denne uken.

I et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon skriver Pachauri blant annet at hans «manglende evne» til å delta på møtet, viste at han kanskje ikke er i stand til sikre det «sterke lederskapet» som kreves av lederen for panelet.

– Jeg har derfor bestemt å trekke meg fra stillingen som leder for IPCC noen måneder før perioden min er over, skriver Pachauri.

Mottok Nobels fredspris

Pachauri, i dag 74 år gammel, har ledet IPCC siden 2002 og skulle etter planen gå av i oktober i år.

I 2007 mottok han Nobels fredspris i Oslo på vegne av IPCC, som delte prisen med Al Gore.

Nestleder for FNs klimapanel, Ismail El Gizouli, er innsatt som midlertidig, fungerende leder for panelet, opplyser IPCC.

Les også: Klimaforsker fikk hemmelig betalt av fossilindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.