MOBIL

Lanserer skjerm med ekstrem oppløsning

Knuser iPhone.

Sharp har annonsert planer om å produsere en mobilskjerm på 4,1 tommer med 2k-oppløsning.
Sharp har annonsert planer om å produsere en mobilskjerm på 4,1 tommer med 2k-oppløsning. Bilde: Sharp
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. nov. 2014 - 08:33

Japanske Sharp har utviklet en mobilskjerm som tar pikseltetthet til nye høyder.

Den måler 4,1 tommer diagonalt, og har oppløsningen 2560 x 1600 piksler. Det gir intet mindre enn 736 piksler pr tomme (PPI).

Til sammenligning har 5,5-tommerskjermen på Så god er Apples gigant oppløsningen 1920 x 1080 piksler og 401 PPI. Rent praktisk er det vanskelig, om ikke umulig, å se individuelle piksler på skjermen.

Til nå er det LG som har tatt oppløsning lengst, på Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus som har en skjerm på 5,5 tommer og 534 PPI.

Les også: Kanskje den beste store mobilen

Høyere oppløsning krever mer energi

Hvor hensiktsmessig det er å utstyre telefoner med så høyoppløste skjermer, kan diskuteres. Over en viss PPI-verdi vil det ikke være mulig for øyet å skille individuelle bildepunkter fra hverandre.

Jo flere bildepunkter på en skjerm, jo mer kraft trengs for å tegne opp disse, noe som til syvende og sist betyr høyere strømforbruk. Dermed kan det argumenteres for at spesielt høyoppløste skjermer er lite annet enn spesifikasjonsjåleri.

Høy skjermoppløsning er i likhet med antall megapiksler på et kamera en spesifikasjon som tar seg godt ut i markedsføring, noe mobilprodusentene for lengst har innsett.

Les også: Snart får du skjermer i alle fasonger

Samme pikseltetthet som 4k-skjerm

Det er disse Sharp frir til. Deres nye IGZO TFT-skjermpanel har samme pikseltetthet som en 4k-skjerm på 6 tommer ville hatt.

Det er verdt å nevne at IGZO LCD-paneler skal ha et lavere strømforbruk enn andre LCD-paneler, blant annet fordi de ikke oppdateres når de viser stillbilder. Ifølge Sharp gjør dette at IGZO-skjermer bruker 80-90 prosent mindre energi enn andre LCD-paneler i slike situasjoner.

Ifølge Nikkei Technology skal Sharp levere testeksemplarer av den nye skjermen i løpet av 2015, og målet er å starte masseproduksjon i 2016.

Sharp har også en 4k-skjerm i området 5 til 6 tommer på trappene, skriver Japan Times. Den skal masseproduseres fra mars 2017.

Til nå er den skarpeste skjermen Sharp har levert en LTPS LCD med oppløsning i underkant av 550 PPI.

Sharp er verdens nest største produsent av skjermpaneler etter Japan Display.

Les også:

Nå kan 3D på kino bli mer behagelig å se på

Her er Sonys nye 4K-projektor

Nå kommer mega-TV-ene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.