IT

Landslaget klarte ikke å kvalifisere seg, men her er i alle fall noe norsk i fotball-VM

Radioen i den berømte dommerklokka er utviklet i Norge.

Litt norsk: Den sentrale brikken i Cronosklokken som benyttes i fotball-VM inneholder en radiosender og en radiomottaker som er utviklet av Texas Instruments i Norge.
Litt norsk: Den sentrale brikken i Cronosklokken som benyttes i fotball-VM inneholder en radiosender og en radiomottaker som er utviklet av Texas Instruments i Norge. Bilde: Texas Instruments
17. juni 2014 - 19:55

Dommerne i fotball-VM i Brasil har bedre kontroll med hva som passerer inn i målburene enn noen gang før, noe vi fikk tydelig demonstrert i søndagens kamp mellom Frankrike og Honduras.

GoalControl-systemet består av 14 kameraer rundt målet som gir en svært presis avlesning av det som skjer i målområdet.

Det britiskutviklede datasystemet fjerner alle mennesker fra bildene og det som står igjen er ballen. På den måten kan systemet finne ut om den tilfredsstiller kravene til scoring.

Men det er som kjent opp til dommeren å avgjøre om det er mål eller ikke. GoalControl er et støttesystem.

For å opplyse dommerne om hva systemet har observert, bruker de en klokke som kommuniserer med systemet, og det er her den norske innsatsen kommer inn.

Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Lang rekkevidde

– Klokka inneholder en brikke som har både en mikrokontroller («hjernen») og en UHF-radiosender/-mottaker. Vår ekspertise består i å lage slike radiokretser som bruker ekstremt lite strøm. CC430-brikken som sitter i denne klokka har radioer som er designet her hos oss i Gaustadalleen ved Blindern i Oslo. De som har laget dommerklokka har skaffet seg et av våre standard utviklingskits og brukt det til å tilpasse radioene, sier siv. ing. Svein Vetti hos Texas Instruments.

På banen vil klokka ha en rekkevidde på noen hundre meter med antennene som er integrert. Mer enn godt nok til å forsyne dommerne med opplysninger fra GoalControl.

Les også: Norske forskere vil ha 1000 ganger raskere nett

Utbredt

Den trådløse MCU-en som TI har solgt i flere år er nå verdens mest utbredte slike brikke som bruker frekvensbånd under 1 GHz. I Europa brukes 433 og 868 MHz og i USA 915 MHz.

De lave frekvensene sikrer lang rekkevidde. Mye lengre enn de som oppnås ved bruk av bluetooth og wifi.

– Brikken benyttes til anvendelser hvor det trengs lang rekkevidde, men ikke store datamengder. I fri sikt kan signalene gå flere kilometer. Typiske overføringsrater ligger mellom 2 og 100 kbit/s, men kan komme opp i én Mbit/s, sier Vetti.

Internet of ThingsVM-klokke: Det er en modifisert utgave av denne klokken dommerne i fotball-VM bruker for å dømme mål mer presist.
Internet of ThingsVM-klokke: Det er en modifisert utgave av denne klokken dommerne i fotball-VM bruker for å dømme mål mer presist.

Internet of Things

Fotball vil neppe bli noe stort marked for brikken.

Slike brukes typisk til en raskt voksende overføring av data fra el-, gass- og vannmålere og alle slags sensorer til sikkerhet og hjemmeautomatisering.

 Alle viktige elementer i det som mange omtaler som Internet of Things.

Les også:

Denne sykkelhjelmen måler signaler fra hjernen

Denne lar deg sjekke hvor mange kalorier det er i maten

Slik blir du en droneflyver  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.