BYGG

Landets yngste entreprenører

Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. okt. 2007 - 11:34

Årets entreprenørbarnehage kåres hvert år i region øst. En premie bestående av 10.000 kroner, en leketraktor og et sett med refleksvester, deles ut til en barnehage i hvert av fylkene Oppland, Hedmark, Østfold og Oslo / Akershus.

Født som entreprenør

– Barn er entreprenører fra begynnelsen av. De bygger og graver i sandkassen med lastebiler og gravemaskiner og synes det er gøy. Vi lurte på hva som var årsaken til at interessen faller fra når de blir eldre, og startet dette tiltaket for å bidra til at de bevarer interessen de har fra de er små, sier distriktssjef i MEF region øst, Jon Stenrud.

Tiltaket startet i Oslo og Akershus, og har senere blitt fulgt opp både i Østfold, Oppland og Hedmark.

– Dette er vårt bidrag for å få oppmerksomhet rundt vår bransje, siden vi per i dag mangler både anleggsfolk og maskinførere, sier Stenrud.

Mer praktisk arbeid

Maskinentreprenørenes Forbund vil snu trenden med at ungdommen bare velger teoretiske fag hvor de ender på et kontor foran en PC.

– Alle rådgivere i skolen, og de som blir rekruttert til å ivareta yrker i skolesammenheng, kommer fra teoretiske miljøer. Dermed får du en skapt holdning som vi ønsker å slå litt hull på, sier Stenrud.

Hvert år sender MEF et brev til alle barnehagene i et utvalgt distrikt, som for eksempel Asker eller Valdres, hvor de oppfordres til å søke. I søknaden skal de fortelle hvordan barnehagen drives, hvilke uteaktiviteter de har, hvorfor de bør få prisen og hva de skal bruke pengene til dersom de vinner.

Kjærkomment bidrag

Kriteriene for tildeling er at barnehagen drives i "entreprenørånd" med uteaktiviteter, slik at barna forstår betydningen og gleden av å utføre praktisk arbeid.

Barnehagene som har fått støtte har laget alt fra snekkerboder til lavvoer. Andre har brukt pengene til å kjøpe nye lekeapparater, eller andre uteleker.

– Selv om 10.000 kroner ikke er så mye, så har barnehagene stramme budsjetter, og vi ser det er kjærkomment, sier MEFs regionsjef for Oppland og Hedmark, Jan Myrvold.

Så langt i år er det delt ut priser til Årets entreprenørbarnehage i Oppland og Østfold. I Oslo og Akershus deles prisen ut nærmere jul, og i Hedmark er tidspunktet ennå ikke bestemt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.