IT

Lag din egen VR-brille i papp

Google lanserer Cardboard.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
26. juni 2014 - 10:25

Mens Facebook kjøper Virtual Reality-produsenten Oculus Rift for 2 milliarder dollar, lanserer nå Google et sett med gjør-det-selv-briller i papp.

Det høres ut som en spøk, men er faktisk ett av mange sideprosjekter utført av ansatte i Google - et såkalt 20%-prosjekt som ble presentert på gårsdagens IO-konferanse.

Les også: Googles nye Android skal være overalt

App og papp

Google Cardboard består av tre komponenter - en app for Android, en nyere Android-mobil og et par papp-briller du må lage selv.

Den mest krevende komponenten i papp-brillene er linsene, som skal kunne kjøpes på nettet av ulike aktører. Pappen er helt ordinær, og Google foreslår at du skaffer den ved å kjøpe en ekstra stor pizza.

Andre komponenter er magneter, borrelås, strikk og eventuelt en NFC-brikke. Denne brikken gjør at du enkelt starter Cardboard-appen, men dette er ikke nødvendig for at brillene skal fungere.

Google tilbyr altså ikke papp-brillene som et ferdig sett, du må bygge alt selv ved hjelp av grundige instruksjoner på nettsidene til Cardboard.

Ved hjelp av Cardboard-appen kan du se forskjellige innhold som virtual reality. Foreløpig tilbys følgende innhold:

  • Google Earth
  • En guidet tur i Versailles
  • Youtube-videoer
  • PhotoShere
  • Street Vue i Paris
  • Animasjonsfilmen Windy Day
Ferdige briller: Slik kan de ferdige brillene se ut.

VR Toolkit

Det kan fort bli veldig mye mer å oppleve, ettersom Google også tilbyr et såkalt Software Development Kit (SDK) som tillater utviklere fra hele verden å lage innhold tilpasset den nye plattformen. VR Toolkit er foreløpig eksperimentelt, i likhet med prosjektet for øvrig.

Prinsippet med VR-briller i papp og mobiltelefon er ikke helt nytt, prosjektet FOV2GO ble lansert allerede for to år siden av USC Institute for Creative Technologies. Med Google Cardboard er det likevel kommet en bredere og mer avansert plattform.

Hvis ikke du orker å lage dine egne papp-briller, kan du alltids vente på Oculus Rift. For øyeblikket kan utviklere bestille det såkalte Development Kit 2, med levering tidligst i august. Det er ikke gitt noen lanseringsdato for sluttproduktet, men det blir neppe før i 2015.

Les også: Se hæren kjøre stridsvogn med Oculus Rift  

Takker Google

Foreløpig er tilbakemeldingene på Google Cardboard gode i Google Play. Brukeren Nathan Yang topper det hele:

"Livet ser nå fantastisk ut. Helt siden min kvartlivskrise begynte, kjeder det meg stadig mer å se virkelighet hver dag. Så kom Google Cardboard og reddet livet mitt. Tusen takk Google, for alt."

Les også:

Her er aktivitetsmåleren som også er en lekker, sveitsisk klokke  

SSD-prisene har stupt de siste månedene  

Intels nye superprosessor skal triple ytelsen  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.