OLJE OG GASS

Lærer ikke av egne feil

Direktør i Petroleumstilsynet, Magne Ognedal, er ikke fornøyd med næringens evne til å lære av egne og andres feil.
Direktør i Petroleumstilsynet, Magne Ognedal, er ikke fornøyd med næringens evne til å lære av egne og andres feil. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. feb. 2009 - 12:01

Det mener Petroleumstilsynet (Ptil), som i dag holdt pressekonferanse om HMS-året 2008.

Savner erfaringsoverføring

Både lekkasjen på Statfjord A i mai, og Krakker-hendelsen på Mongstad-raffineriet i august, kunne potensielt blitt storulykker.

- I begge tilfellene kunne læring fra tidligere hendelser forhindret det som skjedde, sier Ptil-direktør Magne Ognedal i en pressemelding.

Han understreker at ingen erfaringer skal gå til spille i arbeidet med å forhindre nye ulykker, og etterlyser mye bedre erfaringsoverføring. Ognedal mener det er urovekkende at mange av dagens aktører ikke kjenner til Alexander Kielland- og Piper Alpha-katastrofene på 80-tallet.

Alvorlige mangler

På oppdrag fra Petroleumstilsynet har Sintef gjennomgått oljeutslippshendelsene på Statfjord A i desember 2007 og mai 2008, og lekkasjen under lasting av tankskip på Draugen i juni, samt Ekofisk-utblåsningen i 1997 og en oljeutblåsning i Mexicogolfen i 1979.

Hendelsene har en rekke fellestrekk, som manglende klarhet i ansvarsfordeling, prosedyrer, kompetansestyring, erfaringsoverføring, risikovurderinger og læring fra tidligere hendelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.