KARRIERE

Lærer bedre med ufaglærte lærere

KUNNSKAP: Ufaglærte lærere med solid fagkunnskap kan være bedre enn en med godkjent lærerutdanning, men med langt mindre faglig ballast, mener forskerne.
KUNNSKAP: Ufaglærte lærere med solid fagkunnskap kan være bedre enn en med godkjent lærerutdanning, men med langt mindre faglig ballast, mener forskerne. Bilde: Scanpix
29. nov. 2010 - 10:09

Selv om ufaglærte lærere ikke får fast ansettelse i skolen, viser en ny undersøkelse at elever gjør det bedre på ungdomsskolen hvis læreren ikke har godkjent lærerutdanning.

Utdanning best på barnetrinnet

I en undersøkelse foretatt av Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, framgår det at godkjent lærerutdanning har en positiv effekt på elevenes prestasjoner på femte trinn, men en negativ effekt på elevenes prestasjoner i 10. klasse på ungdomsskolen, skriver Dagsavisen.

I rapporten heter det at en av årsakene kan være at «godkjent lærerutdanning ikke representerer et kvalitetsstempel i forhold til andre utdanninger, eller mangel på utdanning».

– Det kan godt hende at den lærerutdanningen vi har, fungerer bedre på barnetrinnet enn på ungdomstrinnet, sier sosiologiprofessor Jens B. Grøgaard ved Høgskolen i Vestfold. Han er en av forskerne bak rapporten.

Faglig ballast viktig

Blant ufaglærte lærere har man alt fra dem som nettopp er ferdig med videregående, til folk med universitetsutdannelse.

Grøgaard utelukker ikke at en ufaglært lærer med solid fagkunnskap kan være bedre enn en med godkjent lærerutdanning, men med langt mindre faglig ballast.

– Vi kan ikke komme med noen bastante konklusjoner, det må mer forskning til, sier han.

Undersøkelsen omfatter rundt 3.000 barneskoler og 1.000 ungdomsskoler. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.