KARRIERE

Lær deg de sosiale kodene

TRO PÅ DEG SELV: Mange norske arbeidssøkere oppleves som mer tilbakeholdne med å love mer enn de kan innfri. I andre land kan dette tolkes som mangel på selvtillit.
TRO PÅ DEG SELV: Mange norske arbeidssøkere oppleves som mer tilbakeholdne med å love mer enn de kan innfri. I andre land kan dette tolkes som mangel på selvtillit. Bilde: Colourbox
Veslemøy Nestvold
3. apr. 2007 - 07:46

Det varierer mye fra land til land hvordan søkeprosessen og intervjuet gjennomføres når du søker ny jobb. Kommer du fra et helt annet land, med ulik kulturell bakgrunn og kjenner lite til landets sosiale koder, må du gjøre grunnarbeidet godt.

Ti land undersøkt

En forskningsgrupper fra Universitetet i Bergen (UiB) har spesialisert seg på mangfold i arbeidslivet. Nå har de satt i gang en studie i ti land for å finne ut hva som favoriserer eller disfavoriserer søkere ut fra kulturell bakgrunn, ifølge Forskning.

– Vi ser at det er mange likheter, men også ulikheter mellom kulturer, sier professor i psykologi, Gro Mjeldheim Sandal ved UiO.

Hun leder prosjektet som er en del av Arbeidslivsprogrammet i Forskningsrådet.

Nøkterne norske arbeidssøkere

Det er også store ulikheter i måten å presentere seg selv på i en intervjusituasjon og hva man vektlegger som gode og mindre gode egenskaper hos søkere.

Gro Mjeldheim Sandal trekker frem forskjellen mellom det å påpeke sin svakheter i forhold til jobbkravene, og innsalget av seg selv som person som amerikanere er spesielt gode til.

Sandal karakteriserer de fleste norske arbeidssøkere som mer tilbakeholdne med å love mer enn de kan innfri. I andre land kan dette tolkes som mangel på selvtillit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.