INDUSTRI

Laderoboten Easee ble eksportvinner på tre år

Easee har vokst mer enn de turde drømme om da de startet. Nå eksploderer salget både hjemme og ute.

I år vil produksjonen nærme seg 300.000 laderoboter. 50 prosent går til eksport. Neste år vil de nærme seg millionen, med en anslått eksportandel rundt 80 prosent.
I år vil produksjonen nærme seg 300.000 laderoboter. 50 prosent går til eksport. Neste år vil de nærme seg millionen, med en anslått eksportandel rundt 80 prosent. Foto: Tommy Ellingsen
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Med ideen om en ny type smarte ladebokser for privatmarkedet etablerte de tre gründerne Jonas Helmikstøl, Kjetil Næsje og Steffen Mølgaard selskapet Easee for under fire år siden. Da kom de fra ladeboksselskapet Zaptec. 

I løpet av ett år ble laderoboten fra Easee utviklet. Den var konstruert med nye ideer om enkelhet og smarthet, som å kunne styre laderen etter strømprisen. Det krevde at den måtte kommunisere med deres egne og andre apper. Det gjorde den via wifi og 4G.

Kompleksiteten ble skjult for både brukeren og elektrikeren som skulle montere den. Programvaren kunne oppgraderes over the air (OTA).

Nå er Easee en av seks kandidater til Norwegian Tech Awards 2021, som kåres 18. november (se faktaboks). Vi presenterer alle sammen. Her kan du stemme.

Forminsket modell

Norwegian Tech Awards

KANDIDAT 3: Easee

HVA: Digitaliserer olje-, gass- og andre industrier, energinett og produksjon.

BEGRUNNELSE: Ligger noen hestehoder foran andre – har bare Kongsberg Digital som reell konkurrent.

Kåringen: Teknisk Ukeblad Media arrangerer årlig teknologikåringen Norwegian Tech Awards. En uavhengig jury kårer vinneren av hovedprisen.

Kriterier: Kandidatene skal representere en god ingeniørmessig løsning, prosjekt eller gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem i løpet av de siste 12 måneder. Teknologien eller løsningen må være utviklet i Norge og dokumentert med minimum en prototyp eller gjennomført leveranse.

Dette er kandidatene:

Slik stemmer du: Avstemmingen foregår på nett og åpner 10. november. Den stenger 16. november kl. 16. Man kan bare stemme én gang. Her kan du stemme.

Jury:

  • Lars Olav Grøvik, president i Tekna (juryens leder i 2021)
  • Trond Markussen, president i Nito
  • Øystein Eriksen Søreide, adm. dir. i Abelia
  • Katrine Vinnes, fagsjef FoU og bransjesjef for teknobedriftene i Norsk Industri
  • Nils Øveraas, president i Polyteknisk Forening
  • Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for nyskaping og næringsutvikling i Forskningsrådet
  • Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør i TU Media AS

Tid og sted for utdeling: Oslo, Polyteknisk forening, torsdag 18. november 2021 

Laderen ble konstruert med minimum materialforbruk. Den er opptil 69 prosent mindre enn sammenlignbare produkter.  Alle de strømførende kretsene er så korte som mulig, men også så monteringsvennlige som mulig.

Den kan stenges på brøkdelen av et sekund, og det gjør at den kan tilbys nettoperatører som en måte å regulere nettet på.

Helt fra start var de tre innstilt på at ladeboksen skulle produseres i Norge. De inngikk en produksjonskontrakt med Norautron i Horten og plasserte den første ordren på 1000 bokser – som de oppjusterte til 3000 noen uker etter produktlanseringen i september 2018.

På Tibbers lansering i september 2018 traff vi Easeegründerne første gang. Da hadde ikke Jonas Helmikstøl (t.h.) solgt en eneste lader. Men blid var han. Nå forteller han at nattesøvnen ikke var helt i vater. Foto: Mathias Klingenberg

– Det holdt ikke det heller. I mars økte vi ordren til 20.000 bokser. Da ringte Norautronsjefen, Øyvind Sedivy, og lurte på om vi var seriøse. Det var vi jo, men jeg skal innrømme at nattesøvnen ikke var på topp i den perioden, sier Helmikstøl.

– Det føltes litt som vi hadde slukt en drage, legger Næsje til.

Måtte oppjustere igjen

Men dragemåltidet viste seg å være bra, det. De klarte rett og slett ikke å levere nok.

Da 2020 kom, var det mye usikkerhet forbundet med pandemien, men salget fortsatte å øke. Easee ga gass, og de oppjusterte den opprinnelige ordren fra 50.000 til 70.000 enheter.

I tillegg brukte selskapet ti millioner på markedsføring. I 2020 solgte de 67.000 ladebokser, og nå har det tatt av for alvor.

– Nå var det ikke lenger salget som var problemet. Vi har oppjustert bestillingen til så mye Norautron er i stand til å levere. De har gjort store investeringer i produksjonen og bygger nå nye linjer for å øke volumet for oss. I år vil vi nærme oss 300.000 enheter, og nå har vi også etablert produksjon hos Hapro på Hadeland, sier Helmikstøl.

Egen eksportmodell

Easee laderoboten kommer i flere fargerike utgaver. Ikke alle vil ha sort eller grå. Foto: Tommy Ellingsen

Hapro produserer en ny variant av laderen, Easee One, beregnet på det engelske markedet. For nå er eksporten kommet godt i gang.

Selskapet regner med at halvparten av produksjonen går til eksport. Neste år vil dette øke til rundt 80 prosent. Ladebokser er i ferd med å bli et betydelig eksportprodukt. De regner med at produksjonen vil nå 900.000 bokser.

I det tallet ligger det også et økt salg i Norge, hvor spesielt borettslag øker investeringene i lading.

Helmikstøl regner med at omsetningen vi nå mellom fem og syv milliarder kroner neste år.

Tilpasser seg markedet

– Vi kommer i større grad å tilpasse produktene til ulike markeder og følge på med innovasjon. Det er Tyskland som er det største eksportmarkedet nå og som øker mest. Vi jobber også med en ny betalingsløsning for laderne, hvor de kan gjøres tilgjengelige for andre som vil lade ved å tappe kortet eller mobilen. De betyr at de som eier ladere, kan tjene noen kroner på dem, sier Næsje.

Han er full av nye ideer, ikke minst når det gjelder likestrømslading i området mellom 10 og 300 kW.

– Det ligger nok en Easee DC i fremtiden, ler han.

Tredjepartsvurdering

Tidligere vinnere

2020: Ingen kåring pga. korona

2019: Nordic Semiconductor AS

2018: Zivid AS

2017: Thermo Fisher Scientific AS

2016: Disruptive Technologies AS

2015: Zaptec AS

2014: Alf Inge Wang (Kahoot-gründer)

2012: Statoil og Aker Solutions – Åsgård-gasskompresjon 

2011: Farsund Aluminium Casting – avansert støpeteknologi.

2010: FMC - IOR – økt oljeutvinning 

2009: GE Vingmed – Vscan, ultralydapparat i lommeformat.

2008: Kongsberg Intellifield – overvåking av oljeproduksjon

2007: Breivoll Inspection Technologies – skanner og måler metalltykkelsen på vannrør.

2006: Ocas – radar for varsling av lufhindringer 

2005: Ulstein Skipsdesign – skrogkonseptet X-Bow

2004: Autostore – robotisert, automatisk lagersystem

2003: Chipcon – radiofrekvensbrikker 

2001/2002:Hydro og ABB – Troll Pilot subseaprosjekt

1900-2000 Århundrets ingeniørbragd: Troll A-plattformen – verdens største objekt flyttet av mennesker

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener Easee er et veldig godt eksempel på en fantastisk bedrift som har lykkes utrolig raskt både med produktutvikling og med å etablere eksport.

Og ikke minst at de trekker med seg produsenter i Norge i stedet for å gå den vanlige veien til Kina.

– Når vi skal bygge den grønne industrien i Norge, som vi må bygge opp etter hvert som oljeindustrien blir mindre, trenger vi flere slike som Easee, sier han.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.