SAMFUNNPOLITIKK

La ut terrormanifest før angrepene

24. juli 2011 - 00:06

Sprengstoff og våpen i terrorangrepet:

Regjeringskvartalet:

 • Bomben som detonerte på baksiden av Regjeringskvartalet, var laget av kunstgjødsel og plassert i en bil.
 • Anders Behring Breivik fikk 6. mai levert seks tonn kunstgjødsel fra Felleskjøpet til sin gård på Rena i Hedmark, hvor han har registrert et landbruksfirma. Mengden er å regne som normal for en gårdbruker.
 • Rundt halvparten av det skal ha vært ulike ammoniumnitrater, som ofte brukes som ingrediens i sprengstoff sammen med diesel.
 • Tre tonn kunstgjødsel står igjen på gården, hvor politiet tror Breivik har produsert bomben.
 • Politiet vet ikke hvor lenge bilen sto i Grubbegata før eksplosivene detonerte, men mener det «ikke er veldig lenge». Hvordan den ble utløst, er også uklart.
 • Det er ikke utelukket at det kan befinne seg andre eksplosiver i Regjeringskvartalet.

Utøya:

 • Da Breivik overga seg til politiet, la han ned to våpen: ett håndvåpen og én automatrifle.
 • Politiet vet ikke om våpnene var registrert på ham, eller hvorvidt de var stjålet. De vet heller ikke om han var med i noen våpenklubb.
 • Leiebilen han kjørte til Utøya, er nå til undersøkelse hos Kripos.
 • Flere vitner har meldt om at det kan ha vært flere skyttere. Politiet har ikke utelukket dette og håper obduksjonen av skuddofrene kan avdekke hvorvidt flere våpen, og eventuelt også flere gjerningsmenn, har vært på Utøya.
 • Politiet fant ikke sprengstoff i Breiviks bil, som tidligere fryktet, og tror ikke han hadde eksplosiver med seg til Utøya. De tar imidlertid høyde for eksplosiver i den videre finkjemmingen av Utøya etter tekniske spor.

(Kilder: Oslo politidistrikt, Reuters, NRK, NTB, Dagbladet.no)

En 1.500 siders bok som skal være den arresterte Anders Behring Breiviks «manifest», er lagt ut på internett. Boka er en oppskrift på hvordan det multikulturelle samfunnet skal bekjempes.

Boka har tittelen «2083. A European Declaration of Independence» og handler om rasekrig og hvordan Europa kan kvitte seg med innvandrere, ikke minst muslimer. Manifestet er lagt ut under forfatternavnet Andrew Berwick.

På side 1.472 i dokumentet står det følgende: " Jeg tror dette blir det siste jeg skriver. Det er nå fredag 22. juli, klokken 12.51."

Skulle dyrke meloner og grønnsaker: <br/> Hadde tilgang til bombemateriale

Sprengstoff

Bomben plassert i en bil ved Regjeringskvartalet eksploderte klokken 15.22, og under to timer senere ble det rapportert om skyting på Utøya. Det hele endte med at minst 92 mennesker ble drept. Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya like etter klokken 18.30 fredag kveld og er siktet for å ha stått bak begge ugjerningene.

Boka omtaler blant annet hvordan man skal opprette falske gruveselskaper for å få tilgang på sprengstoff. Den behandler også spørsmål om «raserenhet», og forfatteren går særlig til angrep på multikulturalismen.

– Multikulturalismen er en antieuropeisk hatideologi utformet for å rive ned europeiske kulturer og tradisjoner, europeiske identiteter, europeisk kristendom og de europeiske nasjonalstatene, står det i manifestet.

– Norge våkner til nasjonal katastrofe

Fire kapitler

Et sammendrag av manifestet er presenteret i en video som er lagt ut på YouTube.

Videoen, som nå er slettet fra YouTube for brudd på nettstedets retningslinjer, er delt inn i fire kapitler:

 1. Framveksten av kulturmarxismen
 2. Islamistisk kolonisering
 3. Håp
 4. Ny begynnelse

2083 i tittelen på manifestet henspiller på året for den «nye begynnelsen».

BILDESERIE: Terror i Norge

Kilder i politiet bekrefter overfor TV 2 at Breivik har vedgått å ha publisert materialet på internett, skriver VG Nett.

Manifestet skal en stund før bombeeksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya ha blitt sendt til finske politikere, blant annet en i partiet Sannfinländerna.

Boka avsluttes med serie bilder av Anders Behring Breivik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.