Kystlinjen vår er lengre enn vi trodde

Kystlinjen vår er lengre enn vi trodde
DETALJERTE OPPLYSNINGER: Kystlinjen vår er 100.915 kilometer lang, viser nye målinger. Bilde: Tore Stensvold

Ifølge de nye målingene er kystlinjen vår nå 100.915 kilometer lang, ifølge en pressemelding fra Statens kartverk torsdag. Tidligere har det offisielle tallet vært 83.281 kilometer.

– Norge har nok ikke vokst, vi har bare mer detaljerte opplysninger om kystlinjen. Det er slik at man kan beregne en kystlinje til å være så lang man nesten vil, alt etter hvor detaljert man er, sier landdirektør Nils Karbø i Statens kartverk til TV 2.

Flere øyer

Statens kartverk har de siste tre årene samlet kartdata fra sjøkart og kommunekart, studert flyfoto og sammenlignet disse med eksisterende offisielle kart. Slik har de kunnet tegne kystlinjen langt mer detaljert. Blant annet har Norge etter den siste kartleggingen fått nesten tre ganger så mange øyer som før.

Tidligere hadde vi 74.528 registrerte øyer, mens vi etter den siste kartleggingen har hele 239.057, ifølge pressemeldingen.

– Om man ser på gamle kart fra for eksempel 1500-tallet, så er disse svært grove og omtrentlige. Skulle man ta utgangspunkt i disse kartene, vil kystlinjen være mye kortere, teoretisk sett, sier Karbø.

Nest lengst

God måleteknologi, fjorder og øyer bidrar til at Norge har en svært lang kyst. Til sammenligning er Ekvator, som går rundt hele kloden, «bare» 40.000 kilometer. Det vil si at den norske kystlinjen går to og en halv gang rundt jorda.

Det eneste landet som har lengre kyst enn Norge, er Canada, som kan skilte med en 244.000 kilometer lang kystlinje.

Les mer om: