OLJE OG GASS

Kvitter seg med problemverft

Kjell Inge Røkke.
Kjell Inge Røkke. Bilde: Håkon Mosvold Larsen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
13. feb. 2008 - 14:10

Aker Kværner har kjøpt seg opp til fullt eierskap i det finske ingeniør- og prosjektlederselskapet RR Offshore, og avslutter dermed sitt samarbeid med sin tidligere russiske partner, ST Holding.

Som en del av avtalen selger Aker Kværner sine aksjer i det russiske verftet Astrakhan Korabel til ST Holding.

Strategisk oppkjøp

RR Offshore leier ut ingeniører og prosjektledere til olje- og gassindustrien, og leverer også plattformer, borerigger og andre offshore-komponenter. Aker Kværner eide fra før 26 prosent i selskapet, men ville øke sin eierandel fordi RR Offshore har betydelig erfaring i Russland og den nordlige kaspiske regionen - områder hvor Aker Kværner jobber hardt for å posisjonere seg for fremtidige prosjekter.

- Oppkjøpet av de resterende aksjene i RR Offshore støtter opp om vår strategi, og bygger videre på vår aktivitet i Russland. Intensjonen er å utvikle vår virksomhet i området til det beste for alle parter, sier administrerende viseformann for feltutvikling, Paal Helsing, Aker Kværner i en pressemelding.

Partene vil ikke ut med transaksjonenes størrelse.

Blir kvitt problemene

Salget av aksjene i Astrakhan Korabel blir som en kompensasjon til ST Holding, og skal skape ro rundt eierskapet i verftet.

I utgangspunktet var RR Offshore majoritetseier i verftet (56 prosent). Da Aker Kværner for 2-3 år siden kjøpte 26 prosent av RR Offshore, for så å låne dem 5 millioner euro med sikkerhet i eierandelen i Astrakhan Korabel, startet problemene. Politiet både i Russland og Finnland undersøkte avtalen, og russiske myndigheter gjennomførte en razzia mot Aker Kværners lokaler i Moskva.

I desember i fjor ble Aker Kværner bøtelagt av russiske konkurransemyndigheter fordi de ikke innhentet forhåndsgodkjennelse til å overta en kontrollerende eierandel i verftet. Hele saken skapte uro i forholdet mellom de daværende partnerne ST Holding og Aker Kværner, siden ST Holding hevdet at Aker Kværner ødela for aksjonærfellesskapet i verftet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.