KARRIERE

Kvinner taper mindre på å få barn

BEDRING: Å kombinere jobb med det å ha barn er blitt enklere.
BEDRING: Å kombinere jobb med det å ha barn er blitt enklere. Bilde: Alix Minde
Dag Yngve Dahle
25. nov. 2009 - 11:08

Det viser nye analyser gjort av den norske Berkeley-professoren Trond Petersen, førsteamanuensis Andrew Penner ved University of California, Irvine og den nå avdøde UiO-professoren Geir Høgsnes.

Historisk

Resultatene, som er publisert i siste nummer av Sosiologisk tidsskrift, viser et voldsomt fall i lønnsgapet mellom kvinner med og uten barn. Tallene gjelder privat sektor.

På begynnelsen av 80-tallet hadde kvinner med ett barn i snitt 3,5 prosent lavere lønn enn kvinner uten barn. Hadde de to barn, var lønna 7,6 prosent lavere. Med tre eller flere barn var lønnsforskjellen 10,7 prosent.

På slutten av 90-tallet var lønnsstraffen sunket markant. Da tjente kvinner med barn 2,3, 4,0 og 4,9 prosent mindre for henholdsvis ett, to og tre eller flere barn.

"Dette kan ikke kalles annet enn en oppsiktsvekkende historisk endring i løpet av kort tid", skriver forskerne i artikkelen.

Forskere: Lønna i privat sektor vil gå ned

Like forhold

– Ja, det viktigste funnet er at det var et dramatisk fall i lønnskostnaden ved å ha barn i perioden fra 1980 til 1997. I 1980 tapte kvinner lønnsmessig på å få barn. I 1997 var dette tapet betydelig redusert, sier Trond Petersen, professor i sosiologi ved University of California, Berkeley, til Teknisk Ukeblad.

Men lønnsstraffen skyldes ikke diskriminering fra arbeidsgivernes side. Mødre og barnløse har samme lønn når de arbeider i samme stilling i samme virksomhet.

Bedre betalt

Forskerne finner altså den samme effekten som er påvist ved lønnsforskjeller mellom kjønnene. Ved ellers like forhold er det ikke signifikante lønnsforskjeller.

Forskjellen i inntekt skyldes det forskerne kaller sortering: Kvinner uten barn jobber i bedre betalte stillinger enn kvinner med barn.

– Når mødre og barnløse utfører samme arbeid for samme arbeidsgiver er det ikke noe lenger tap ved å ha barn. Dette betyr at det ble mye lettere å kombinere arbeid og barn i denne perioden, sier Petersen.

Ragni Hege Kitterød, forsker i Statistisk sentralbyrå.
Ragni Hege Kitterød. Studio Vest
Menn med barn tjener mer

Nye ordninger

Ragni Hege Kitterød, forsker i Statistisk sentralbyrå, peker på flere årsaker.

– Fra 1980 til 1997 var det en kraftig utbygging av familiepolitiske ordninger som gjør det lettere å kombinere barn og jobb for kvinner. Fedrene ble også mer aktive hjemme, særlig med barna. I tillegg ble det nok mer akseptert at mødre er i jobb, sier hun.

Hun antyder at mange mødre velger bort høytlønte karrierejobber.

– En del jobber er fremdeles vanskelige å kombinere med det å ha barn. Mange kvinner velger andre og mer familievennlige jobber og arbeidsplasser når de får barn. Tidligere forskning har også vist at kvinner i krevende karrierejobber i privat sektor ofte går over i mindre stressende jobber når de får barn. En del karrierejobber er rett og slett umulig å kombinere med det å ha barn, sier Kitterød.

Vil ikke mødre jobbe mer?

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.