KARRIERE

Kvinnene fremdeles på utdanningstoppen

I alt er det 61.084 kvinnelige søkere mot 42.320 menn, viser Samordna opptaks søkertall for 2010.
I alt er det 61.084 kvinnelige søkere mot 42.320 menn, viser Samordna opptaks søkertall for 2010. Bilde: colourbox.com

Fakta:

  • I alt 103.404 har søkt høyere utdanning gjennom Samordna opptak i 2010, en svak nedgang på 0,8 prosent fra 2009 som hadde det høyeste søkertallet siden midten av 1990-tallet.
  • Søkerne er fordelt mellom 61.084 kvinner (59 prosent) og 42.320 menn (41 prosent).
  • Flest søkere er det innenfor økonomiutdanning (25.499), lærerutdanning (22.508), teknologiske fag (21.113) og helsefagene (19.993, medisin- og sykepleierutdanning)
  • Hovedopptaket med oversikt over fordeling og poenggrenser blir offentliggjort 20. juli.

(©NTB)

Fremdeles velger klart flere kvinner høyere utdanning.

Oversikten over alle studier viser at kvinner fortsatt er i klart flertall over mennene som søkere til utdanning, viser tallene fra Samordna opptak som offentliggjorde søkertallene onsdag.

Men selv om fordelingen er på 59 prosent kvinner mot 41 prosent mannlige søkere, har andelen menn økt noe i 2010. I alt er det 61.084 kvinnelige søkere mot 42.320 menn.

Mange vil bli lærere

– I fjor merket vi finanskrisen med uro på arbeidsmarkedet. Nå er forholdene i arbeidsmarkedet bedre. Likevel har vi omtrent like mange søkere i år som i fjor sier utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Søkertallet i år er bare 700 lavere enn i fjor. Dette er de høyeste søkertallene til høyere studier siden midten av 1990-tallet.

I Kunnskapsdepartementet blir det også satt pris på at antallet søkere til læreryrket og den nye lærerutdanningen har gått opp i år. I alt 4.347 søkere har lærerutdanning på første plass på sin søknad om høyere utdanning. De siste to årene har myndighetene satset spesielt nettopp for å motivere flere til å tre inn i læreryrket.

Antallet søkere til førskolelærerstudiet har derimot falt med 15 prosent fra 2009. Men antallet med studiet på førsteplass er 3.070, noe som er godt over antallet plasser på landets høyskoler.

– Høyt frafall

Mange høyskoler og universiteter var onsdag kveld opptatt av å framheve hvor mange av landets framtidige studenter som hadde valgt nettopp deres studietilbud. Studentorganisasjonene slo litt kaldt vann i blodet på begeistrede studierektorer og minnet derimot om at populariteten forpliktet og at det nå var viktig for skolene å levere både innhold og god veiledning.

– Det er spesielt kapasitet til å kunne gi god veiledning og praksis som er viktig for utdanningskvaliteten. Frafallet i høyere utdanning er allerede for høyt, og dette krever en ekstra innsats for å sikre at de som blir tatt opp også fullfører utdanningen sin, sier lederne Ina Tandberg og Anne Karine Nymoen av Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion.

Alderssammensetningen av søkerne viser at antallet 20- til 23-åringer er høyere i 2010 enn året før. For aldersgrupper fra 24 år og oppover er antallet søkere lavere.

Bedre for realfagene

Mens det har vært uttrykt bekymring for utviklingen av søkere og personer med kompetanse innen realfag i Norge, viser årets søkertall en svak bedring. Både til det som kalles teknologiske fag, som særlig omfatter ingeniørstudier, og til rene studier i matematikk, fysikk og andre realfag er det en økning på 1,3 prosent og 2,9 prosent.

I særklasse står imidlertid den merkbare søkningen på 8,2 prosent i antall søkere til sivilingeniørstudiene.

Medisinutdanningen er fremdeles blant de mest populære. Over 3.000 søkere har plassert medisin på førsteplass over ønsket studium, noe som betyr at det er over fem søkere per studieplass. Sykepleierutdanningen kan skilte med 8.118 søkere, nesten to søkere for hver studieplass.

En annen tydelig trend i årets opptak er at antallet søkere til mediefag har gått kraftig tilbake. Etter mange år med stadig høyere antall søkere til studier innen media viser søkertallet i år en tilbakegang på 13 prosent. (©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.