INDUSTRI

Kværner skal sprenge sin gamle gigantkran

Goliat skal hogges opp. Dynamitt må til.

Ny og gammel: Flott belyst ny kran i bakgrunnen. Goliat lirkes ut av verftet og kjøres 1,7 kilometer bort til demoleringsanlegget til Kværner.
Ny og gammel: Flott belyst ny kran i bakgrunnen. Goliat lirkes ut av verftet og kjøres 1,7 kilometer bort til demoleringsanlegget til Kværner.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. mai 2014 - 10:38

Nasjonaldagen feires en dag for tidlig med et kjempesmell på Stord.

Klokka 12 fredag 16. mai fyres det av salver for å demontere den gamle gantrykranen.

350-tonnskranen Goliat er nå erstattet med Storen, som har løftekapasitet på 800 tonn, og er dermed størst i Norge og en av de største i Nord-Europa.

20 salver

Goliat, som veier 1330 tonn, ble transportert sakte og sikkert 1,7 kilometer til Kværners demoleringsanlegg på Eldøyane.

Der skal 20 dynamittsalver gjør slutt på den 56 år gamle høyreiste stoltheten. Nå går stålet til resirkulering.

Se flyttingen av Goliat:

Ny og gammel: Den nye krana "Storen" ruver foran "Goliat". Den  nye krana kan løfte 800 tonn og måler 115 meter i høyden og 153 meter i bredden.
Ny og gammel: Den nye krana Kværner

Bruktimportert

Kranen ble tatt i bruk i 1958 i England, men solgt til Stord-verftet 10 år etter.

Goliat gjorde sitt første løft på Stord 1. mars 1969. Da ble den 200 tonn tunge kjelen løftet om bord i supertankeren T/T Kong Haakon.

Det siste løftet ble gjennomført 28. juni 2013, da Goliat løftet på plass helidekk-hytta på boligmodulen til Eldfisk 2/7 S, skriver Kværner i en pressemelding.

Selskapet skriver at kranen har vært et sentralt verktøy i prosjektgjennomføringer både i skipsbyggingsperioden fram mot midten av 70-tallet og i den etterfølgende offshoreperioden.

Les også:

Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Denne kan løfte 140 tonn

Utviklet verdens mest stabile kran i Kristiansand  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.