INDUSTRI

Kutter i produksjon etter prisfall

Bilde: CAMILLA AADLAND

Tirsdag sank aluminiumsprisen til laveste nivå på fem år, til 1435 dollar per tonn, på grunn av frykt for sviktende etterspørsel i Kina og USA.

Fallende etterspørsel fra verdens bil- og byggevareindustri har ført til at aluminiumslagrene nå er på sitt høyeste nivå siden 1994. Ved årsskiftet kan så mye som to millioner tonn aluminium ha hopet seg opp.

Det får konsekvenser også i Norge.

Les også: Industrien i fritt fall

Kutt for Søral

Før helgen meldte Søral, som eies av Rio Tinto Alcan og Hydro, at produksjonen ved verket skal ned med mellom 20 og 25 prosent. Det kom oppå allerede meldte produksjonskutt for to uker siden.

– Med bakgrunn i den globale markedssituasjonen for aluminium har styret i Sør-Norge Aluminium AS i dag avgjort å redusere aluminiumsproduksjonen ved bedriften med 20 til 25 prosent på årsbasis, uttalte administrerende direktør ved Søral, Per Øyvind Sævartveit.

Smelteverket produserer årlig rundt 173.000 tonn og utelukker ikke nye produksjonskutt. Det vil bli sett i lys av den videre utviklingen i markedet.

Færre oppdrag

Lenger nord, ved Hydro på Sunndalsøra, må lokale underleverandører regne med færre oppdrag for smelteverket neste år.

Hydro har registret en nedgang i salget av enkelte aluminiumsprodukter på et sted mellom 40 og 50 prosent bare i løpet av de to siste månedene og ifølge informasjonssjef Jon Kristian Schnell skal verket redusere omsmeltingen av kaldt metall med 2.000 tonn per uke framover. På årsbasis kan det bety en reduksjon i produksjonen på 100.000 tonn.

– Det er umulig å si hvor lenge dagens situasjon vil vedvare. I samarbeid med tillitsmannsapparatet bestemte vi oss for en tid tilbake å orientere både våre ansatte og underleverandørene om situasjonen. De ansatte ble orientert tidligere i uka. Tirsdag inviterte vi lokale underleverandører til et møte slik at også de ble oppdatert. Budskapet vårt er at det kan bli noe mindre å gjøre for dem innenfor verksporten neste år, sier Schnell til Driva.

– Ikke kritisk lav

For Elkem betyr nedgangen i bilsalget nå at ovn 2 hos Elkem Bremanger blir stoppet. Sviktende aluminiumssalg, men også fall i etterspørselen etter legert ferrosilisium til jernstøperi, gjør at kraften nå selges i markedet i stedet for å brukes til smelting.

Elkem Aluminium Lista forbereder seg på det verste. Siden november har aluminiumsverket i redusert sin produksjon med 13 prosent.

— Prisen på aluminium er lav, men ikke kritisk lav. Desember har vært en rolig måned, og nyåret ser også veldig bra ut. Jeg håper panikken i markedet vil roe seg, sier verksdirektør Kai Rune Heggland til Farsunds Avis.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.