OFFSHORE

Kutter bein på havbunnen

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
30. sep. 2002 - 10:45

Gurskøy: Allerede i 1993 utviklet Hydrakraft en diamantwiresag. Også selskapet Tecnospamec i Italia hadde en konkurrerende sag, med sine patent- rettigheter.

I dag samarbeider Hydrakraft og Tecnospamec i selskapet Cutting Underwater Technologies der Hydrakraft eier 34 prosent av aksjene. Med moderne 3D konstruksjonsverktøy utvikles en prototyp som skal testes til vinteren.

Nye krav til fjerning av oljeinstallasjoner gjør at plattformlegger må kuttes fem meter under havbunnen. Ingen enkel oppgave, men det nye systemet skal kunne skjære av bein med en diameter på inntil seks meter.

Festes til bunnen

En diamantwire brukes til å skjære med. Kutteenheten senkes ned fra overflaten og festes til bunnen ved hjelp av sugeanker. Videre heves verktøyet opp som på en lastebiltipp og to armer bores nedover i bunnen. Langs de to armene går selve kutteren med diamantwiren. Det hele drives med hydraulikk via en navlestrengskabel fra overflaten. Utviklingen av kutteren er støttet av EU og av fire oljeselskaper.

Hydrakraft tar seg av det elektrisk-hydrauliske kontroll- og styringssystemet. De skal også foreta sammenstilling av de enkelte delene.

- Sentralt i utviklingen er bruk av 3D designverktøyet Inventor fra Autodesk, sier Bjørn Roppen, daglig leder i Hydrakraft. - Med et slikt verktøy er det enkelt å foreta strukturanalyser.

Kursendring

Hos Hydrakraft er bruk av 3D konstruksjonverktøy en viktig del av strategien. - For noen år siden begynte markedet å butte mot og det var like før dørene ble stengt, sier markedssjef Jon Olav Kopperstad.

- Vi måtte skifte kurs og foreta strategiske valg. Ett var hvordan vi skulle drive konstruksjonsarbeidet.

Kursendringen førte til en satsing på design og modellering i 3D.

- Fordelene med 3D verktøy er at vi raskene kan finne frem til en riktigere løsning og ha bedre kontroll med produktet, sier Kopperstad. Dessuten gir DAK-systemet raskere og sikrere produksjonsunderlag og gir kundene bedre muligheter for innflytelse på produktet gjennom bedre presentasjon i 3D.

Av Hydrakrafts 35 medarbeidere, arbeider fem på heltid med konstruksjonsarbeidet som for det meste gjøres i 3D. 2D brukes kun til noen få enkle arbeider. Kopperstad er sikker på at de også har kapret ordrer fordi løsningen presenteres i 3D.

- Vi i Hydrakraft er litt atypisk for bransjen, sier Kopperstad. - Mange er orientert mot selve produksjonen og investerer i produksjonskapasitet, mens vi investerer i design for å løse problemet til kundene og så får vi løse produksjonen etterpå.

Deler data

Deling av prosjektdata er også viktig ved å arbeide på denne måten. Nå vurderer Hydrakraft bruk av Autodesk Streamline som et strategisk verktøy for deling av prosjektdata, eller andre dokumenter som inngår i designprosessen.

- Streamline gir en sikker mulighet for deling av data for folk som ikke er på et intranett, forklarer Mads Storgaard fra Autodesk AB. Autodesk har investert stort i en serverfarm i USA der dataene lagres, et slags konstruksjonshvelv.

Takket være en spesiell teknikk for pakking av data, går utveksling av data meget raskt, selv med internett-forbindelse med bruk av GSM.

Systemet bruker bare en vanlig nettleser som Explorer og det er opp til brukeren å sette opp betingelsene for dem som skal ha tilgang til dataene.

- Med denne metoden er det lett å dele en 3D modell effektivt, sier daglig leder Halvor Jensen i Nestor. Nestor leverer Autodesk-systemene til Hydrakraft og er agent for Streamline i Norge. Når det kommer en ny versjon av Streamline, vil også andre tegningsformater enn Autodesks kunne behandles.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.