MARITIM

Kun én av ti sjekker flyteutstyret i båten

Bør sjekkes årlig.

Redningsselskapet redder flere fra drukningsdøden i løpet av sommeren. De oppfordrer til å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten, er i orden.
Redningsselskapet redder flere fra drukningsdøden i løpet av sommeren. De oppfordrer til å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten, er i orden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
31. juli 2019 - 07:15

Selv om rådene er klare, viser en undersøkelse fra Redningsselskapet at de færreste sjekker om redningsvesten i båten virker slik den skal.

Sommeren er høytid for bading og båtliv, og juli topper statistikken for drukningsulykker, skriver Fædrelandsvennen.

Det er nesten 1 million fritidsbåter i Norge. I alle som er under åtte meter, er du lovpålagt å ha på flyteutstyr så lenge båten er i fart og du befinner deg utendørs.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Mange foretar derimot ingen sjekk av flyteutstyret når båtsesongen starter, viser tall fra Redningsselskapet.

Én av ti sjekker årlig

Bare én av ti foretar en årlig sjekk, noe som er spesielt viktig for oppblåsbare vester.

– Man skal ha en årlig sjekk av alt utstyr og sørge for at det er helt. På den oppblåsbare vesten finnes det blant annet datomerking på cellulosetabletten (som utløser vesten), sier pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet til avisen.

Direktør William Bertheussen i Statens havarikommisjon for transport sier mange bruker redningsvesten feil og viser til en rapport fra 2017 der åtte drukningsdødsfall der flytevest ble brukt ble registrert.

I seks av disse tilfellene var det funnet feil ved vesten, at den hadde falt av, var dårlig festet eller ikke hatt nok luft i blæren.

Francis Scott Key-brua i Baltimore har kollapset etter at et 300 meter langt skip traff brua.
Les også

Skal ha kommet ut av kurs

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.