SAMFUNN

Kroken på Venture Cup-døra

Nyskapingsflagget vaier på halv stang ved NTNU i dag.

Stemningen er mismotig - iblandet sinne og opprør. Venture Cup har vokst seg til å bli en suksess og viktig faktor i nyetablering og oppfinnsomhet i mange miljøer, spesielt blant sivilingeniørstudentene i Trondheim.

- Det er synd at Venture Cup ikke kan fortsette. Dette er et stort tap for nyskaping og vekst i Norge, mener forsker ved GREI, Mads Skjelstad. Han er regionansvarlig for Venture Cup i Trøndelag og jobber til daglig i Gruppen for entreprenørskap og innovasjon (GREI).

- Venture Cup er et unikt virkemiddel for å få fram nye bedrifter og forretningsmuligheter. Nå legges et innarbeidet og godt kjent apparat ned. Venture Cup har allerede hjulpet flere titalls entreprenører på veien mot virkeliggjøring av gode forretningsideer, sier Skjelstad til tu.no.

Rakel Hansen i Venture Cup-sekretatiatet sier til tu.no at det er en trist dag, men at det ikke var noen veie utenom. Næringsminister Ansgar Gabrielsen satt med nøkkelen til videre drift.

Venture Cup manglet privat kapital. Telenor, Microsoft og Argentum sto klar med 400.000 kroner hver, men krevde en statlig garanti fra regjeringen på tilsvarende beløp for å spytte inn de nødvendige kronene. Næringsministeren har ikke stilt opp med garantien, og dermed er det kroken på døra.

- Oppsigelsene gikk ut i dag, sier Rakel Hansen, som har sendt brev til kontakter og partnere. Der legger hun ikke skjul på skuffelsen:

"Etter fire års drift er Venture Cup Norge det første sekretariatet i Norden som må legge ned. Dette til tross for at vi i Norge har de beste resultatene og størst økning ved siden av å hatt minst ressurser til disposisjon."

Regjeringen får en liten påminnelse om innholdet i festtalene, som nå beviselig ikke følges opp:

- Den sittende regjering har uttalt : "Regjeringen vil at Norge skal være et av verdens mest nyskapende land. Et land med holdninger og kultur for å skape nytt." I den sammenheng er det trist at det tiltaket som har vist seg å være av de mest funksjonelle for nyetablerere ikke overlever på grunn av mangel på ansvar og initiativ fra private og offentlige aktører til å redde Venture Cup.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.