INDUSTRI

Kritisk til gruve-nei

Arctic Gold forstår ikke hvorfor Kautokeino kommunestyre sier nei til gjenåpning av kobber- og gullgruven i Bidjovággi.

STRIDENS KJERNE: Arctic Gold tror det ble gjort en saksbehandlingsfeil da kommunestyret i Kautokeino sa nei til gjenåpning av gruven i Bidjovággi. Foto: Norsk Bergindustri
STRIDENS KJERNE: Arctic Gold tror det ble gjort en saksbehandlingsfeil da kommunestyret i Kautokeino sa nei til gjenåpning av gruven i Bidjovággi. Foto: Norsk Bergindustri Bilde: Norsk Bergindustri
30. apr. 2012 - 15:54

– Vi ble tatt på sengen. Det var ingen som tidligere hadde pratet om at prosjektet kunne bli avvist på denne måten. Vi tror kommunestyret har gjort en feil, helt enkelt, sier Arctic Gold-sjef Lars-Åke Claesson til Teknisk Ukeblad.

Store penger

Gruveselskapet har investert nærmere 50 millioner svenske kroner i prosjektering og prøveboringer. Beregninger viser at det ligger kobber- og gullforekomster med en potensiell verdi på flere milliarder kroner i området.

Full stopp

Men nå er det altså stopp etter at Kautokeino kommunestyre satte ned foten for en potensiell gjenåpning.

 – Vi har sendt et kraftig signal til andre som vil komme hit og ødelegge naturen, sa Flyttsamelistas Anders S. Buljo til Finnmark Dagblad mot slutten av forrige uke.

1200004552.jpg 

Vil finne en løsning

Arctic Gold-sjef Claesson sier de nå skal gjøre sitt ytterste for å snu avgjørelsen i deres favør.

– Vi vil se på om kommunen har gjort en feil, og vil se på hvordan vi kan klage på dette. I midten av denne uken skal vi få synspunkter fra jurister som har sett på dette. Alle vi har snakket med muntlig synes det er en merkelig avgjørelse, sier han.

1200004553.jpg

Skeptisk

Også generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri synes avgjørelsen virker merkelig.  

– Det er overraskende og beklagelig at kommunestyret velger å si kategorisk nei til vår bransje på et tidspunkt i prosessen der ingen har oversikt over hva de egentlig sier nei til, sier hun.

– Bergindustrien bidrar som en positiv samfunnsaktør i lokalsamfunn over hele landet. Det er ingen grunn til at ikke vi skal kunne være dette også i samiske områder, sier Gammelsæter.

Les også:

– Ingen vil takke vår generasjon for manglende ressursforvaltning 

Legger saken død

Flyttsamelistas Buljo sier til Finnmark Dagblad at saken er lagt død fra deres side.

– Vi har arbeidsplasser på vidda i reindriften. De kommer til å bestå hvis vi tar vare på naturen, sier han.

Les også:

Anbefaler sjødeponi i Førdefjorden

Norge lite attraktivt for gruvedrift 

Ja til ny kullgruve på Svalbard 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.