OFFSHORE

Kristin-gass gir Stord-løft

Aker Kværners verksted Aker Stord har vunnet en kontrakt på omfattende installasjonsarbeid på Kårstø. Arbeidet har en samlet verdi på over 700 millioner kroner.

Det er den store utvidelsen på grunn av ilandføring og behandling av våtgass fra Kristin-feltet Aker Kværner har vunnet i skarp konkurranse med utenlandske og norske selskaper. Prosjektet går under navnet Kårstø Expansion Project, KEP 2005.

Kontrakten er tildelt av Statoil på vegne av operatørselskapet Gassco. Oppdraget vil gi arbeid til rundt 500 ansatte i 15 måneder.

- Det er gledelig at norsk leverandørindustri har vist seg konkurransedyktig, og at Aker Stord har levert det samlet sett beste tilbudet, sier Statoils prosjektdirektør Knut Magne Vågen.

Oppdraget på Kårstø betyr et gjennombrudd for Aker Stord på landbaserte prosessanlegg. Bedriften har fra før nesten 30 års erfaring med bygging av faste og flytende offshore prosessanlegg (produksjonsplattformer).

På Stord bygges og sammenstilles rørgater og utstyrsenheter før det skipes til Kårstø-anlegget. Disse enhetene veier mellom 35 og 450 tonn.

Statoils valg av norsk fabrikasjonsverksted for utvidelsene på Kårstø er viktig for norsk industri. Tidligere har Statoil stort sett kjøpt utstyr i utlandet. Sist ved den store kontrakten på Snøhvit.

- At vi har demonstrert at vi er konkurransedyktige også på landmarkedet er strategisk viktig - og svært tilfredsstillende for oss, sier administrerende direktør Stian Vemmestad på Aker Stord.

- Dette er noe alle medarbeiderne våre har bidratt til, blant annet ved tiltak for kostnadsreduksjoner og effektivisering.

Med denne kontrakten har Aker Kværner fått kontrakter i forbindelse med Kristin-utbyggingen for 7 milliarder kroner. Det gjelder plattformen, undervannsanlegget, installasjon av plattform på feltet, pluss nå også fabrikasjon av selve landanlegget på Kårstø.

KEP 2005 har en total kostnadsramme på 5,74 milliarder kroner. Det skal sette Kårstø-anlegget i stand til å ta i mot og prosessere rikgass fra det Statoil-opererte Kristin-feltet i Norskehavet når produksjonen der starter 1. oktober 2005. Veidekke har fått jobben med grunnarbeidene.

Engelske Kellogg har kontrakten for ingeniørarbeidene. De har tidligere blant annet vært Akers samarbeidspartner i forbindelse utbyggingen av Troll-anlegget på Kollsnes. De er således godt kjent med norsk industri og de byggemetodene norsk industri behersker, i motsetning til Linde AG som har gjort ingeniørarbeidene på Snøhvit, og sist under utvidelsen på Kollsnes.

Byggingen av en halvt nedsenkbar gassproduksjonsplattform til Kristin-feltet er godt i gang på Aker Stord. Plattformen skal være klar for utslep i slutten av mars 2005.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.