KRAFT

KrF og Venstre vil sikre norsk vindkraftutbygging

Krever endrede avskrivingsregler i statsbudsjettet.

Avskrivingsreglene for vindkraften bør bli like gode i Norge som i Sverige, mener Venstre og KrF.
Avskrivingsreglene for vindkraften bør bli like gode i Norge som i Sverige, mener Venstre og KrF. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. sep. 2014 - 14:44
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad skrev før helgen, mener bransjeorganisasjonene Energi Norge, Norsk vindkraftforening (Norwea) og miljøstiftelsen Zero at de norske avskrivingsreglene for investeringer i vindkraft må gjøres like som i Sverige.

I dag er det vesentlig mer gunstig å investere i vindkraft i Sverige, slik at de aller fleste av vindkraftinvesteringene gjennom det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet  havner på den andre siden av kjølen.

Les også: Elbilutspill skaper harnisk i miljøbevegelsen

Ingen løfter

Det er Finansdepartementet, styrt av Frp-leder Siv Jensen, som har ansvar for eventuelle endringer i avskriviingsreglene for vindkraften. Departementet kan ikke love noen endringer i budsjettet som legges fram 8. oktober.

– Eventuelle skatte- og avgiftsendringer presenteres i forbindelse med fremleggelsen av forslag til statsbudsjett. Eventuelle endringer kommenteres ikke i forkant, uttaler kommunikasjonsrådgiver Tor Audun Gram i Finansdepartementet til Teknisk Ukeblad.

Regjeringspartnerne Høyre og Frp er imidlertid avhengig av støtte til budsjettet fra andre partier, og skal først søke støtte hos Venstre og KrF.

Les også: Statnett og Shell vil ha «ulønnsom» kraftlinje til Nyhamna

Siden vi som strømkunder gjennom elsertifikatordningen er med å betale for vindkraftutbyggingen, må vi også få investeringer i Norge og ikke kun i Sverige.
Siden vi som strømkunder gjennom elsertifikatordningen er med å betale for vindkraftutbyggingen, må vi også få investeringer i Norge og ikke kun i Sverige.

–  Haster

Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener det haster med å endre avskrivingsreglene.

– Dette må gjøres nå, hvis ikke blir det for sent. I et skandinavisk perspektiv er dette viktig klimapolitikk. Men for Norge er det først og fremst næringspolitikk. Siden vi som strømkunder gjennom elsertifikatordningen er med å betale for det, må vi også få investeringer i Norge. Da må vi ha rammebetingelser som i Sverige, sier Elvestuen til Teknisk Ukeblad.

I tillegg til å endre avskrivingsreglene mener han at det også må bli større fleksibilitet for prosjekter som står i fare for å ikke komme i drift innen sertifikatfristen som i Norge utløper i 2020. I Sverige kan utbyggerne nemlig få sertifikater også for prosjekter som kommer i drift senere.

Les også: Bygger verdens største flytende solkraftverk

– Viktig sak

– Tror du dere får med regjeringspartiene på å endre avskriviingsreglene?

– Hvis de ikke gjør det selv, vil se sette høyt trykk på saken. Dette er viktig for Venstre.

– Men det er mange som ikke liker vindmøller. Ville det  ikke vært like bra å la vindkraften komme i Sverige, så slipper vi å ha vindmøllene her i landet?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er nok konsesjoner som er gitt i Norge som ikke er kontroversielle til at vi kan bygge ut vindkraften her, sier Elvestuen.

KrFs Rigmor Andersen Eide er enig med Elvestuen i at avskrivingsreglene må bli bedre..

– Med de signalene som er gitt, forventer jeg at regjeringen kommer med noe i statsbudsjettet. Der står vi samme med Venstre. Hvis det ikke kommer noe nå, kan vi bare glemme å få bygget ut vesentlige deler av dette i Norge, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys

Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.