BYGG

Krever tiltak etter dødsbrann

TRAGISK: To personer er bekreftet omkommet etter en brann i et bolighus rett ved Gulskogen stasjon i Drammen søndag. 15 personer kom seg ut etter at det begynte å brenne i huset ved 05.00-tiden søndag morgen. Fem personer er fortsatt savnet.
TRAGISK: To personer er bekreftet omkommet etter en brann i et bolighus rett ved Gulskogen stasjon i Drammen søndag. 15 personer kom seg ut etter at det begynte å brenne i huset ved 05.00-tiden søndag morgen. Fem personer er fortsatt savnet. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. nov. 2008 - 07:56

To personer er bekreftet omkommet og fem er fortsatt savnet etter boligbrannen på Gulskogen i Drammen kommune søndag. Alle som oppholdt seg i huset var polske arbeidere, og tragedien ryster fagforbund som vil sikre tryggheten for utenlandske gjestearbeidere.

Nå er det nok

– Jeg har ikke detaljkunnskaper om årsaken til at polakkene bodde i boligen som brant i Drammen, eller hvilke boforhold de hadde. Men vi har tidligere sett mange eksempler på at utenlandske arbeidere ikke bare får dårligere lønn, men også bor under elendige og helsefarlige forhold, sier leder Helge Breistein i Byggfag Drammen – Bærum, som er en fagforening under Fellesforbundet, til Dagsavisen.

Breistein sier til avisen at bakmenn i byggebransjen gjerne utnytter polske gjestearbeidere på flere måter: De får ikke bare dårlig lønn, men også dårlige boliger.

– Det har vært mange nok saker nå til å vekke myndighetene, sier Breistein.

Tekniske undersøkelser

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal undersøke brannen.

– Foreløpig kjenner vi ikke brannårsaken og alle forholdene rundt. Men brannen er av en slik art og omfang at det er naturlig å igangsette nærmere undersøkelser av brannens forløp, sier avdelingsleder Kari Jensen i DSB til Dagsavisen.

Cibora eiendom eide huset, og hadde leid det ut til Proffjobb AS som videreformidlet det til polakkene. De visste imidlertid ikke hvor mange som bodde i huset, ifølge Aftenposten.

– Huset var nyoppusset da jeg kjøpte det, og hadde brannvarslere da jeg overtok det og da jeg leide det videre, sier huseier og administrerende direktør i Cibora, Rolf Erik Halmrast, til Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.