KRAFT

Krever svar om industrikraft

Ved Hydros aluminiumsfabrikk på Karmøy
Ved Hydros aluminiumsfabrikk på Karmøy Bilde: Terje S. Knudsen/Hydro

- Vi har en regjering som har lovet å legge forholdene til rette for industrien, og vi har Hydro som har lommene fulle av investeringsmidler og vil investere i Norge. Da forstår vi ikke hvorfor det skal ta så lang tid for Regjeringen å sikre en langsiktig og forutsigbar priset energi til denne industrien, sier fagforeningsrepresentant Billy Fredagsvik til Dagens Næringsliv, og får full støtte av styre-kollega Sten Roar Martinsen.

I Qatar med bismak

Fredagsvik sier det er positivt for Hydro å kunne satse stort i Qatar, men understreker at det for ham likevel er en satsing med en liten bismak.

- Vi skulle gjerne ha feiret en utbygging på aluminiumverket på Karmøy. Det er en utvidelse som bare regjeringen nå står i veien for, sier han.

Hydro har investert 30 milliarder kroner i Norge de siste syv årene. Det er like mye som de nå investerer i aluminiumverket i Qatar alene.

- Et paradoks

Eivind Reiten har signalisert at han vil investere ti milliarder på Karmøy og i Sogn og Fjordane, men det avhenger av langsiktige kraftavtaler.

- Det er et paradoks at vi i Hydro i en årrekke har hatt en ledelse som først og fremst har vært interessert i å satse utenlands. Nå har vi en konsernsjef som er klar for å bruke penger i Norge, og da stanser det hos regjeringen, sier Sten Roar Martinsen.

Venter avklaring

De to sier til Dagens Næringsliv at de fagorganiserte i Hydro føler seg lurt av løftene som ble gitt av den sittende regjeringen før forrige stortingsvalg, og at de ikke vil kjempe for den sittende regjeringen om de ikke ser resultater de neste månedene:

- Det må komme en løsning i løpet av vinteren. Dette dreier seg jo ikke bare om Hydro, men en rekke industribedrifter i Norge som venter på signaler om hvilket kraftregime vi skal ha.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.