INDUSTRI

Krever svar fra regjeringen om nordkoreanske tvangsarbeidere

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. aug. 2016 - 13:50

Etter at Teknisk Ukeblads avslørte at nordkoreanske tvangsarbeidere har jobbet på en rekke norske skip i Polen, krever KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad svar fra næringsminister Monica Mæland. 

– Teknisk Ukeblad har den siste tiden avslørt hvordan norske skip har blitt bygd ved bruk av nordkoreanske tvangsarbeidere på polske verft. Hva vil næringsministeren gjøre for å hindre at norske selskap direkte eller indirekte benytter slavearbeidere i sine virksomheter, skriver Ropstad i sitt spørsmål til Mæland. 

Han viser til Teknisk Ukeblads reportasje om den nordkoreanske arbeideren som omkom på det norske skipet Polar Empress i 2014, samt de andre norske skipene vi har knyttet til arbeidsgiveren Armex som ansetter de nordkoreanske arbeiderne. 

– Urovekkende

Han peker også på saken Teknisk Ukeblad skrev om at DNV GL (tidligere Det norske Veritas) har utstedt minst 140 sveisesertifikater til nordkoreanske arbeidere i Polen. 

– Det er urovekkende at disse virksomhetene utilsiktet kan benytte seg av slavearbeidere uten at det blir oppdaget eller varslet om på et tidligere tidspunkt. Norske styresmakters oppfølging av denne saken bør sørge for at slike saker ikke oppstår i fremtiden, ifølge Ropstad. 

Tidligere har Teknisk Ukeblad skrevet at både SV og Fremskrittspartiet reagerer sterkt på saken. 

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) krever svar fra næringsminister Monica Mæland. <i>Foto: Scanpix</i>
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) krever svar fra næringsminister Monica Mæland. Foto: Scanpix

Fremskrittspartiets fraksjonsleder og første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg, mener blant annet at DNV burde ha varslet om at de sertifiserte nordkoreanske arbeidere. 

– DNV burde ha forstått at faren for tvangsarbeid eller slavearbeid er særdeles stor når det gjelder nordkoreanske arbeidere i utlandet og det burde være en selvfølge at de varslet om mulige grove brudd på menneskerettighetene her, sier Wiborg. 

SV: Oppsiktsvekkende

Wiborg mener at hele sakskomplekset må granskes. 

– Hele saken fra a til å må granskes. Hva som er rette instans for granskningen er jeg ikke sikker på, men også norske myndigheter bør se på saken. Det holder ikke å "skylde" på underleverandører, sier Wiborg.

Også SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski mener at DNV GL burde ha varslet om de nordkoreanske arbeiderne. 

– Det er jo oppsiktsvekkende at de ikke har varslet. Her er det snakk om arbeidere fra det verste regimet i verden som er eksportert til den andre siden av jorden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.