INDUSTRI

Krever offensiv fra StatoilHydro

Anders J. Steensen
27. apr. 2009 - 07:05

Verftsindustrien vil havne i en dyp krise allerede i år og neste år blir det enda verre. Årsaken er manglende oppdrag.

– At StatoilHydro i tillegg ikke flagger hvilke prosjekter de kommer til å gjennomføre, bedrer ikke situasjonen, sier administrerende direktør Harald Karlsson i Leirvik Module Technology.



For lav oljepris

Det er de fallende oljeprisene og StatoilHydros nøling med å meddele hvilke prosjekter de kommer til å gjennomføre som rammer industrien for fullt.

Og det blir ikke bedre av at ConocoPhillips har utsatt alle planer om videreutbygging på Ekofisk i påvente av at oljeprisen stiger til over 65 dollar fatet.



Syv av ti ledige

Resultatet er at allerede i annet halvår i år vil 53 prosent av kapasiteten ved verkstedene være belagt, mens et år senere viser prognosene at kapasitetsutnyttelsen er helt nede på 27 prosent.

– Det vi mest av alt ønsker er at vi har en høy og jevn aktivitet i leverandørindustrien til betingelser som sikrer lønnsomhet, sier den nye lederen av bransjeorganisasjonen Olje og gass, Ståle Kyllingstad.

Han forteller at selv om det opprettholdes en høy aktivitet på modifikasjonssiden så er det usikkert i hvor stor grad dette kan sikre arbeid i verftsindustrien.

– Slik det er nå, har ikke våre folk noe å gå til når planer skyves ut i tid. Da må vi gå til permitteringer, sier Kyllingstad til Teknisk Ukeblad.



Trenger mer enn feltstudier

Også for engineeringbedriftene blir det klart strammere tider. Norsk Industris kartlegging viser at til neste år er beleggsprosenten helt nede i 60 prosent.

– Det er vel og bra at oljeselskapene sender ut tidligfasestudier, men det er ikke nok til å leve av, sier Kyllingstad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Det lave aktivitetsnivået vil gå ut over mange flere enn de som er ansatt i verftsindustrien. Både utstyrsleverandører og installatører kommer til å merke de dårlige tidene.

For Norge betyr det betydelig tilbakeslag særlig i fylkene Rogaland og Hordaland, hvor flertallet av verftene ligger. Aker Solution Verdal har allerede permittert deler av arbeidsstokken.

– Vi har hatt slike tider før og overlevd. Det kan vi nå også, men da må olje- og gassindustrien få aksept for at den er kommet for å bli, sier Karlsson.



Vanskelig å planlegge

– Et problem for oss er at tidligere så kjørte Statoil og Hydro etter faste planer som var enkle å forholde seg til. Det ga muligheter for å planlegge aktiviteten. Med det fusjonerte selskapet er det stor usikkerhet knyttet til når de forskjellige prosjektene vil komme eller om de kommer i det hele tatt, sier Per Inge Sætrevik ved Aker Solutions Stord.

Hans største mareritt er om den norske verftsindustrien skal havne i den samme situasjonen som den engelske verftsindustrien opplevde for 10 år siden. Den ble avviklet.

– Selv om vi skulle være så heldige å få tildelt EPC-oppdrag i forbindelse med Goliat, vil det bety lite for 2010. Arbeidet på verftet med Goliat vil tidligst kunne komme i i gang våren 2011, sier Sætrevik.

- For få feltutbygginger

Innkjøpsdirektør Anders Opedal i StatoilHydro kan ikke love en umiddelbar bedring.

– Ni prosjekter er klare for endelig beslutning, men det meste er tie-backs til eksisterende plattformer. Det er færre feltutbygginger på programmet, sier han.

En av årsakene til de mørke framtidsutsiktene er den lave letevirksomheten de siste 10 årene.

Selv om leteaktiviteten økte merkbart i fjor, så betyr det lite for sysselsettingen på kort sikt.

Også de høye investeringstallene for norsk sokkel lyver, fordi en stor del av investeringene ikke er nye byggeoppdrag, men er knyttet til leting, samt boring og brønnaktiviteter.



Trenger åpning

– Selv om Oljedirektoratet melder om høy funnprosent, rundt 40 prosent i 2008, så er det få av funnene som er drivverdige. Kanskje så lite som 10 prosent, og selv de er små og gir ikke rom for egne feltutbygginger, sier Ann Kristin Sjøtveit i Konkraft til Teknisk Ukeblad.

Hun understreker at det er behov for nytt prospektivt leteareal skal aktiviteten øke.

– Da vil en snarlig (2010) åpning av områdene Nordland VI og VII bety mye for framtidig sysselsetting, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.