Krever åpenhet om oljebonuser

Krever åpenhet om oljebonuser
Siv Jensen vil ha svar på hva oljefondsforvalterne får i bonus i dårlige tider. Bilde: Trond Gram

I dagens spørretime i Stortinget vil derfor Frp-formannen kreve at Stoltenberg viser samme åpenhet som han krever av lederne i bank- og finansnæringen, skriver Aftenposten.

Noe å skjule

- Når man krever åpenhet i private selskaper, banker, finanshus og børsnoterte selskaper, kan man ikke sitte og mene at det skal være en hemmelighet hvordan man avlønner ledende medarbeidere i Oljefondet. Det er et lukket system man mener det norske folk ikke skal få vite noe om. Det dreier seg om det norske folkets sparepenger som man politisk har bestemt skal forvaltes slik. Det er en betydelig risiko med høy aksjeandel, noe vi advarte mot. Hvis man tviholder på hemmelighold, er det en indikasjon på at man har noe å skjule, sier Jensen til avisen.

2,6 mill i snitt

Ifølge årsberetningen har de 95 ansatte forvalterne en gjennomsnittlig fastlønn på 921.000 kroner. Bonuspotten gir en maksimal, gjennomsnittlig bonus på ytterligere 1,7 millioner. Forvalterne kan dermed tjene 2,6 millioner i snitt med full pott.

Lederen for oljefondet, Yngve Slyngstad, fikk i fjor utbetalt 5,4 millioner kroner i lønn og 3,3 millioner kroner i bonus for 2007-resultatet.