INDUSTRI

Krever 85 millioner etter oljesøl

Godafoss' grunnstøting kan bli kostbar for Eimskip.

FEIL KURS: Det islandkse skipet Godafoss var åpenbart på feil kurs og oppdaget det for seint til å korrigere den i tide.
FEIL KURS: Det islandkse skipet Godafoss var åpenbart på feil kurs og oppdaget det for seint til å korrigere den i tide. Bilde: Scanpix

Kystverket er i ferd med å fremme et krav om 85 millioner kroner i erstatning fra Eimskip.

Rederiets skip Godafoss grunnstøtte ved Hvaler i fjor vinter, og 105 tonn olje lekket ut.

Det islandske konteinerskipet gikk på grunn natt til 17. februar 2011 imellom Kirkøy og Asmaløy. Farvannet er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark.

Les også: Ble kontrollert i 2009

Mellomtittel

Nå bekrefter beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket overfor Aftenposten at etaten snart er klar med sitt refusjonskrav.

Regjeringen bevilget 110 millioner ekstra til opprydningsarbeidet, og det er deler av dette beløpet Kystverket vil ha dekket inn.

– Vi forholder oss til rederiets forsikringsselskap. Det er først når vi fremmer refusjonskravet at de tar stilling til det. Dette vil skje nå i høst, sier Ly.

Les også: Trøtte sjøfolk grunnstøter

Mellomtittel

Oljeutslippet fra Godafoss drev først nordover, og deretter vest over Oslofjorden. Rester av olje ble funnet så langt unna som Lindesnes, men takket være innsatsen som ble gjort for å rydde opp, ble konsekvensene for dyrelivet begrenset.

Havarikommisjonen la en stor del av ansvaret for grunnstøtingen på den 65 år gamle kapteinen på Godafoss. Han mistet oversikten over hvor skipet befant seg og hadde redusert sikt på grunn av lastens plassering.

Eimskips talsmann i Norge, Bjørn Richard Johansen, sier rederiet har hatt en god dialog med myndighetene etter grunnstøtingen.

Selskapet vil ikke kommentere kravet fra Kystverket før det er ferdigstilt og levert til rederiet.

Les også:

Færre ulykker på havet

Gjør det enklere å samle oljesøl

Bekjemper oljesøl med luft

Gigantsatsing mot oljesøl  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.