KARRIEREUTDANNING

Krangler om universiteter

Pål Pedersen, rektor ved Høgskolen i Bodø, vil ha slutt på konkurransen.
Pål Pedersen, rektor ved Høgskolen i Bodø, vil ha slutt på konkurransen. Bilde: Høgskolen i Bodø
Dag Yngve Dahle
26. nov. 2007 - 07:05

Geir Ellingsrud, rektor ved Universitetet i Oslo, uttalte nylig at Norges satsing på flere universiteter må ta Skylder på breddeuniversitetene for at norske universiteter faller på internasjonale rankinger.

Verden sett fra Oslo

Forleden åpnet Universitetet i Agder, vårt nyeste universitet. Høgskolen i Bodø ser ut til å bli neste høyskole som får universitetsstatus.

Rektor Pål Pedersen er slett ikke enig med UiO-rektor Ellingsrud.

– Nei, han sitter som leder av en institusjon der de ser verden fra Oslo. Vi er mer opptatt av at nasjonen som helhet skal få et løft. Et felles løft på flere fagområder på flere institusjoner gjør at vi drar lasset sammen i dette landet. Vi må ha slutt på denne konkurransen mellom universitetene og mellom universiteter og høyskoler, sier rektoren.

Utvider og utvikler kompetanse

– Det er ikke negativt å spre sparsomme ressurser for mye?

– De nye universitetene har en del elementer som de eksisterende universitetene ikke har. De bidrar med forskning og utdanning på andre fagområder enn de tradisjonelle teorifagene, og utvikler kompetanse på tematiske og ofte tverrfaglige områder. Dette er en utvikling som vi ser også internasjonalt, sier Pedersen.

Mangfold

Det virker som de eksisterende universitetene er mest skeptiske til at nye universiteter kommer til. Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, synes vi har nok universiteter i dette landet.

– Jeg er enig i at det ikke bør opprettes mange flere nye universiteter i Norge. At vi har ulike institusjonstyper – både universiteter og høyskoler – utgjør et verdifullt mangfold innenfor høyere utdanning, sier han.

SamarbeidI steder for å gi høyskoler universitetsstatus vil UiB-rektoren ha et nærmere samarbeid med universitetene og høyskolene.

– Ja, jeg er tilhenger av et mer omfattende nettverkssamarbeid mellom universitetene og deres nærmeste høyskoler. Innenfor slike nettverk må høyskolene og universitetene kunne videreutvikles som selvstendige institusjoner med ulike særtrekk. For eksempel vil Universitetet i Bergen nå innlede et mer forpliktende nettverkssamarbeid med tre av høyskolene på Vestlandet, sier Grønmo.

Skylder på breddeuniversitetene

De beste universitetene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.