KARRIERE

Kraftsjefer vil ikke ha damer

Håkon MalkomsenHåkon Malkomsen
11. juni 2008 - 23:38
Vis mer

92 prosent av e-verksledere mener det er ok at kvinneandelen blant elkraftingeniører er 8 prosent, ifølge en undersøkelse EBL har utført blant 25 bedrifter.

Generelt i bransjen er 18 prosent kvinner. Og det er langt mellom ord og handling i bedriftene.

Planløse

Mens 65 prosent av e-verkslederne har en målsetting om å øke kvinneandelen, har bare 15 prosent en plan for å oppnå det, viser undersøkelsen.

Dette mener EBL (Energibedriftenes landsforening) at bransjen ikke kan være bekjent med.

Les også:



Vil ha flere kvinner

– Vi vil være en pådriver for å få flere kvinner inn i elkraftbransjen, sier Steinar Bysveen, administrerende direktør i EBL.

EBL har satt ned en referansegruppe, med både kvinner og menn, som skal identifisere og følge opp tiltak rettet mot rekruttering av kvinner. En oversikt over potensielle kvinnelige styrerepresentanter skal hjelpe bedriftene til å velge kvinner inn i styrer og ledelse.

Flere i ledelse

– Kjønnsfordelingen blant ingeniørene som ansettes, skal gjenspeile kjønnsfordelingen på masternivå ved ingeniørutdanningene, sier Bysveen.

EBL har satt som mål at innen 2010 skal styrene i medlemsbedriftene ha 40 prosent kvinneandel, og innen 2012 skal ledergruppene ha 30 prosent kvinneandel.

– Bedriftene må legge av seg den gamle leksa om at "kvinner søker ikke", og bli flinkere til å rekruttere bredere og på andre måter. Hvis du gjør som du alltid har gjort, får du det du alltid har fått, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsgiverpolitikk i EBL.



Kvinnevennlig arbeidskultur

Noe av årsaken til den lave kvinneandel, kan være at bedriftene mangler en arbeidskultur som tar vare på kvinner. Derfor skal EBL lage en håndbok med praktiske råd for bedriftene, om hvordan de kan profilere seg og tilrettelegge for kvinner på arbeidsplassen.

– Vi har en utfordring for å endre kulturen i bransjen, sier Borgersen.

Han peker blant annet på hva som henger på kontorveggene i e-verkene rundt om i landet.

– Det er en del lite reflekterte holdninger, sier Borgersen.



EBL sliter også

I EBL er det bare 17 prosent kvinner i avdelingene for produksjon/miljø og nett/marked. Bysveen innrømmer at også EBL står overfor en utfordring på dette området.

– Vi har lagt stor vekt på erfaring ved ansettelser. Derfor er det altfor få kvinner i de avdelingene, og det er noe også vi må gjøre noe med, vedgår han.

I hele organisasjonen er det jevnt fordelt mellom kvinner og menn.



Mannsdominans på skolene

Elkraftingeniør-utdanningene domineres i stor grad av menn. Ifølge en undersøkelse TU har gjennomført, er det svært få kvinner i ingeniørutdanningene innen elkraft.

Ved Høgskolen i Telemark er bare to av 84 studenter kvinner. I Bergen er det seks kvinner blant 75 studenter, mens tallet er noe høyere ved Høgskolen Stord/Haugesund, der er fire av 34 studenter kvinner.

NTNU har imidlertid hatt en voldsom økning til Energi og miljø det siste året. Antall primærsøkere til økte fra 173 i fjor til 230 i år – en økning på 33 prosent. Antall kvinnelige primærsøkere er 75, noe som utgjør 33 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.