KRAFT

Kraftselskapene advarer mot å la plusskunder få redusert nettleie

Kritiske til NVEs forslag.

Det er ikke noen nettmessig begrunnelse for at en plusskunde skal betale mindre nettleie enn andre kunder dersom plusskunden ikke reduserer sitt uttak fra nettet i de timene nettet har sin største belastning, mener Agder Energi.
Det er ikke noen nettmessig begrunnelse for at en plusskunde skal betale mindre nettleie enn andre kunder dersom plusskunden ikke reduserer sitt uttak fra nettet i de timene nettet har sin største belastning, mener Agder Energi. Bilde: Solbes
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. okt. 2014 - 08:58

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å gjøre det mer attraktivt for kunder som produserer kraft selv å levere strøm til bake til nettet.

De såkalte plusskundene skal  slippe å betale nettleie og avgifter for det forbruket som dekkes av deres egen produksjon. Videre skal de ikke betale innmatingstariff for den elektrisiteten som plusskunden selger til nettet.

For å regnes som plusskunde kan ikke anlegget på noe tidspunkt levere mer enn 100 kW. Den grensen har Multiconsult og Skanska kritisert for å være for streng.

Les også: Nå skal det bli enklere for plusskunder å levere strøm til nettet

Nullforbrukerne slipper unna

I en rekke høringsinnspill advarer imidlertid kraftbransjen mot solcelleeierne kan slippe for billig unna, og at vanlige strømkunder må plukke opp regningen. Agder Energi er blant kritikerne.

«Det er ikke noen nettmessig begrunnelse for at en plusskunde skal betale mindre nettleie enn andre kunder dersom plusskunden ikke reduserer sitt uttak fra nettet i de timene nettet har sin største belastning. Det er lite sannsynlig at en plusskunde vil gjøre det. Agder Energi savner en vurdering av de tariffmessige konsekvenser NVE ser av sitt forslag til plusskundeordning», skriver selskapet i sin høringsuttalelse, som Teknisk Ukeblad har sett.

Også Lyse Elnett er kritisk, og ser «utfordringer på tariffsiden» dersom det blir mange nullforbrukskunder eller kunder med lavt uttak grunnet egenproduksjon.

«Nettselskapene må investere i nett til alle kundene for å dekke forsyningsplikten, nullforbrukskunder vil imidlertid ikke bidra til å dekke de løpende drift- og vedlikeholdskostnadene», skriver selskapet.

Les også: Tirsdag åpner det som blir Norges største solcelleanlegg

– Spleiselag

Distriktenes energiforening (Defo) er like kritiske.

«Det er viktig at alle er med og betaler for bruk av kraftnettet, da dette er bygget opp gjennom tid som et felles spleiselag. Noe annet innebærer en forskjellsbehandling som vi ikke finner er godt nok begrunnet her», skriver foreningen i sitt høringsinnspill.

De viser til at plusskunder i perioder vil ha behov for å ta ut alt sitt forbruk fra det lokale nettet.

«Nettet må derfor dimensjoneres og vedlikeholdes etter samme prinsipp og med kostnader som for som for andre kunder. Plusskundene bør derfor betale de til enhver tid gjeldene tariffer for uttak og produksjon som øvrige kunder i nettet», skriver de.

Les også:

Løpende informasjon kan redusere kraftforbruket med 11 prosent

Her er verdens kraftigste batterier  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.