KRAFT

Kraftselskap vil selge strøm med «fastpris»

Men Forbrukerrådet advarer.

Ved mildvær og lavt kraftforbruk risikerer forbrukerne å betale dobbel pris på strømmen hvis de har kjøpt en strømpakke med maksforbruk, á la det man opererer med i mobilbransjen.
Ved mildvær og lavt kraftforbruk risikerer forbrukerne å betale dobbel pris på strømmen hvis de har kjøpt en strømpakke med maksforbruk, á la det man opererer med i mobilbransjen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
3. des. 2014 - 10:24
Vis mer

Selskapet Akraft har nå gjort som telebransjen har gjort i flere år, og tilbyr nå kundene å betale lik pris per måned uavhengig av strømforbruket.

Kundene abonnerer på pakker som er tilpasset forbruk, på 10.000 kWh/år, 12.000 kWh/år, 15.000 kWh/år, 20.000 kWh/år eller 30.000 kWh/år.

– Full kontroll

– Vi skal gjøre det veldig enkelt for forbrukerne å forholde seg til strømregningen ved å gi dem full kontroll. De bruker akkurat den strømmen de vil, når de vil og til en fast månedspris, sier daglig leder Ørjan Bøyum i Akraft til Teknisk Ukeblad.

Forbrukerrådet er imidlertid kritisk til den nye måten å prise strøm på.

– Du risikerer å betale overpris for strømmen ved å abonnere på avtaler som frister med «fast pris hver måned» og «jevn strømregning». Mobilprising av strøm er lite lønnsomt for oss strømkunder, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: Ett selskap har både den billigste og dyreste strømavtalen

Risikerer dobbel pris

Om man bruker mer strøm enn man abonnerer på, tar nemlig strømselgeren seg ekstra betalt. Og blir det mildvær og lavt forbruk, må kunden likevel betale jevn månedspris, understreker Forbrukerrådet.

«I praksis betyr det at halvert forbruk gir dobbel pris for den strømmen man faktisk bruker», advarer Forbrukerombudet i meldingen.

Om man bruker all strømmen som inngår i pakkene, vil strømprisen ifølge Bøyum være rundt 44 øre/kWh. Det er betraktelig høyere enn en del billigere alternativer, som du kan se mer om på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt.

Les også: Kundene fikk betalt for å bruke strøm

–  Konkurrerer  ikke på pris

– Hva sier du til Forbrukerrådets kritikk, om at kundene taper penger på å velge slik «mobilprising» på strøm?

– Det er helt riktig at om kunden bruker mindre enn det som er i pakken, så blir snittprisen høyere, sier Bøyum.

– Er det virkelig en så stor fordel for kundene med den faste prisen at det kan veie opp for at det langtfra er billigst?

– Ja, jeg mener absolutt det. Skal kunden ha det absolutt rimeligste, kommer vi alltid til å anbefale spotpris. Dette produktet skal ikke konkurrere med spot om å være rimeligst. Det er kun ment for å gi kunden trygghet. Spesielt på vinterstid. Og om du for eksempel leier ut kjelleren av en enebolig, kan det være fornuftig å inngå en slik avtale, sier Bøyum.

Selskapet Akraft er 100 prosent eid av Lærdal Energi AS.

Les også:

Verdens største solcelleanlegg er satt i drift

Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Da kundene måtte betale for effekt i stedet for forbruk, gikk strømforbruket ned med 20 prosent  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.