KRAFT

Kraftkabelen mellom Norge og Tyskland får tysk konsesjon

Trenger konsesjon fra OED i høst for å bli ferdig i 2018.

Det er viktig for Nordlinks lønnsomhet at kabelen får delta i et eventuelt tysk kapasitetsmarked, ifølge Statnett.
Det er viktig for Nordlinks lønnsomhet at kabelen får delta i et eventuelt tysk kapasitetsmarked, ifølge Statnett. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
7. juli 2014 - 10:47

NORDLINK

  • Skal utvikles og eies 50 % av Statnett og 50 % av de tyske partnerne TenneT og KfW.
  • Samlet investeringskostnad vil være 1,5-2.0 milliarder euro.
  • Den undersjøiske kabelen vil ha en kapasitet på 1400 MW, og gå mellom Sirdal i Vest-Agder og Wilster i Schleswig-Holstein.
  • Planen er å ta investeringsbeslutning i 2014, og at kabelen settes i drift i 2018.

Kilde: Statnett

Den planlagte strømkabelen mellom Norge og Tyskland, Nordlink, har fått konsesjon i den tyske delstaten Schleswig-Holstein.

Den planlagte likestrømskabelen som skal gå mellom Sirdal i Vest-Agder og Wilster i Schleswig-Holstein. Konsesjonen gjelder likeretteranlegg ved tilknytningspunkt til tysk nett og kabellegging på land og i sjøen ut til 12-milssonen utenfor Tysklands kyst.

– Dette er en viktig milepæl for prosjektet, og vi er svært glad for å få denne avklaringen på tysk side. Det er fortsatt flere konsesjoner som ikke er gitt, men vi jobber videre mot en planlagt investeringsbeslutning før 2014 er omme, sier prosjektdirektør Stein Håvard Auno i en pressemelding.

Les også: Slik skal potetbonden Jochen sikre alderdommen med solkraft

Venter på OED

Nordlink-prosjektet venter nå på behandling av konsesjon for tysk farvann utenfor 12-milssonen og konsesjon fra Danmark for den delen av kabelen som går gjennom dansk farvann.

I tillegg skal Olje- og energidepartmentet (OED) ta stilling til anleggskonsesjon på norsk side og utenlandskonsesjon for utveksling av kraft.

– Hvor raskt trenger dere å få alle konsesjonene på plass for å rekke å få kabelen i drift i 2018 som planlagt?

– Tidsplanen tilsier investeringsbeslutning mot slutten av dette året. Vi trenger følgelig avklaring på konsesjonssiden i løpet av høsten, sier Statnetts kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor får ikke Russland solgt sine flytende atomkraftverk

Kapasitetsmarked

– Trenger dere også å få ytterligere avklaring på spørsmålet om kabelen får være med i et eventuelt tysk kapasitetsmarked før dere kan fatte investeringsbeslutning?

– Det er viktig for lønnsomheten til prosjektet at vi får delta i et eventuelt kapasitetsmarked som vurderes innført i Tyskland. Vi har konstruktiv dialog med tyske myndigheter, og har god tro på at vi finner fram til en akseptabel løsning, sier Pladsen.

Daværende energiminister Ola Borten Moe truet med å ikke gi konsesjon til bygging av kabelen hvis Norge ikke fikk være med i et eventuelt tysk kapasitetsmarked. 

Som Teknisk Ukeblad skrev tidligere i dag, planlegger Tysklands næringsminister Sigmar Gabriel ifølge Der Spiegel å lage en grønnbok om kapasitetsmekanismer i høst.

Målet er å få vedtatt en lov om kapasitetsmekanismer i 2016.

Les også:

Statnett har investert 75-100 millioner på linje de nektes adgang til

Opprinnelsesgarantiene gjør at kun 13 prosent av strømmen vår er «fornybar»

Tyskland kutter i fornybarsubsidiene  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.