KRAFT

Kraftkabel til Danmark utsatt

Oppdaget feil.

kabelfløting utenfor Kristiansandkabel skagerakkraftkabelSkagerak-kabelen føres i land
kabelfløting utenfor Kristiansandkabel skagerakkraftkabelSkagerak-kabelen føres i land Bilde: Robert Hansen
15. des. 2014 - 21:14

Etter planen skulle den nye kraftforbindelsen til Danmark, Skagerrak 4, allerede vært i kommersiell drift. Det er den ikke.

Mandag melder Statnett at oppstarten er utsatt til 27. desember. Årsaken er en teknisk feil som har blitt oppdaget under prøvedrift.

Siden 1. oktober har forbindelsen vært i prøvedrift. Tidligere har det blitt oppdaget feil ved Tjele transformatorstasjon i Danmark, og nå er det oppdaget ytterligere en feil.

Les også: Svakt nett stopper krafteksport

– Det er regulert i kontrakten at vi skal observere en periode med feilfri prøvedrift før vi setter kabelen offisielt i drift og lar markedet få tilgang til den nye kapasiteten. Med de feilene vi har observert i løpet av prøveperioden har vi derfor valgt å utsette oppstart av kommersiell drift, sier prosjektleder Arve Strandem i Statnett i en pressemelding.

Den nye likestrømkabelforbindelsen til Danmark har en overføringseffekt på 700 MW, og kommer i tillegg til de eksisterende kablene Skagerrak 1, 2 og 3. Den nye kabelen er 240 kilometer lang og går fra Kristiansand til Tjele i Danmark.

Les også:

Her er det flest strømbrudd i Norge

Strømprisene kan bli lave hele vinteren

Fiber på ny sjøkabel kan hindre svensk dataovervåking av nordmenn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.