NOTRE-DAME

Kraftig blyforurensning rundt Notre-Dame etter brannen

Nivåene er mer enn 30 ganger høyere enn anbefalt nivå.

Katedralens tak var laget av hundrevis av tonn med blyplater lagt ut over et rammeverk i tre.
Katedralens tak var laget av hundrevis av tonn med blyplater lagt ut over et rammeverk i tre. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/NTB Scanpix
9. mai 2019 - 19:18
Det er stort politioppbud utenfor Stortinget.
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Det smeltede taket på Notre-Dame har ført til ekstremt høye blynivåer på plassen utenfor katedralen og veiene i nærheten.

Politiet i Paris opplyser at blynivået er målt til mellom 10 og 20 gram per kilo jord, mellom 32 og 65 ganger over det anbefalte nivået fra franske helsemyndigheter. Områdene nærmest katedralen er for tiden sperret av.

I torsdagens uttalelse skriver politiet at hovedfaren er blystøv som kan legge seg på overflatene i nærliggende hjem og forretningsbygg. For å hindre blyforgiftning anbefaler myndighetene grundig vask av boligene i området med klut, og at barn og gravide kvinner vasker hendene ofte.

Fasade med solceller.
Les også

Meglerhus vil bli solcellegigant

Katedralens tak var laget av hundrevis av tonn med blyplater lagt ut over et rammeverk i tre. Store deler av blyet i taket både på hoveddelen av katedralen og kirkespiret som kollapset, smeltet under brannen og ble spredt i nærområdet.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september 2022. Nå har dansk politi avsluttet etterforskningen.
Les også

Dansk politi: Avslutter Nord Stream-etterforskningen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.