KRAFT

Kraftbransjen forgubbes

MÅ BLI MER ATTRAKTIV: Kraftbransjen sliter med å rekruttere og beholde ung arbeidskraft. Utvikling av en aktiv juniorpolitikk, er stikkordet mener EBL.
MÅ BLI MER ATTRAKTIV: Kraftbransjen sliter med å rekruttere og beholde ung arbeidskraft. Utvikling av en aktiv juniorpolitikk, er stikkordet mener EBL. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
25. mai 2007 - 11:59

Kraftbransjen må utvikle en ny juniorpolitikk, mener Energibedriftenes Landsforening (EBL).

Gjennomsnittsalderen i kraftbransjen har steget kraftig de siste årene. Bare 17 prosent av alle medarbeiderne i kraftbransjen er nå under 36 år.

Andelen ansatte over 55 år er derimot 25 prosent.

Det viser en undersøkelse EBL utførte i mars og april.

Få slutter

– Det er bekymringsfullt at det er så få ansatte under 35 år i kraftbransjen. Det betyr mange ansatte i den andre enden av aldersskalaen og dermed få unge å ta tak i og videreutvikle innad i bedriftene, sier Anne Thidemann i EBL.

Kraftbransjen har vært preget av nedbemanning og lav turnover i mange år. Først for få år siden snudde rekrutteringsbehovet, nå trenger bransjen mer tidsriktig kompetanse.

Nå er rekrutteringsaktiviteten stor. I 2006 ble det gjennomført rundt 860 rekrutteringer, hvor de største selskapene står for 70 prosent. Tallet vil trolig stige i år.

Ingeniørbehov

Rekruttering av ingeniører og sivilingeniører utgjorde 38 prosent av alle rekrutteringene.

Men disse er også de vanskeligste gruppene å nå. Å få tak i de rette folkene, og - ikke minst - å få unge ansatte til å bli værende, er for tiden en hard nøtt for bransjen.

– Bedriftene har vært veldig opptatt av å ha en god seniorpolitikk. Nedbemanningene førte til tap av verdifull spisskompetanse for mange, og bedriftene ble dermed veldig fokusert på å legge til rette for eldre arbeidstakere. Nå bør bransjen snu fokuset og i tillegg utvikle en aktiv juniorpolitikk, sier Thidemann.

Må oppsøke studenter

Men hva er en aktiv juniorpolitikk? Det handler nemlig ikke bare om rekruttering. Bransjen bør ha kontakt med utdanningsinstitusjonene - også i perioder hvor bedriften ikke trenger nye folk, mener EBL.

For fire år siden var rekrutteringsgraden lav og de fleste mente at utfordringene først ville komme om 5-10 års tid.

– Bransjen har vært lite nærværende i utdanningsinstitusjonene i mange år, fordi den ikke har hatt rekrutteringsbehov. Nå begynner mange å skjønne at man må være tilstede uansett konjunkturer. Utdanning tar tid, og selv om man ikke trenger nyrekruttering før om noen år, må bedriften være tilstede og synes i det tøffe markedet. Vil du ha avkastning om 2-3 år, må du investere nå, sier Thidemann.

Utfordring - alfa omega

En god juniorpolitikk er også synonymt med å gi ansatte utfordringer og utviklingsmuligheter i jobben, mener EBL.

– Alle undersøkelser viser at det er utfordringer i jobben som er det viktigste for unge i dag. Akseptabel lønn og gode arbeidsbetingelser tar de for gitt. De selskapene som tilbyr gunstige betingelser, en jobb med utfordringer og utviklingsmuligheter, er vinnerne i arbeidsmarkedet dag, sier Thidemann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.