KRAFT

Kraft & Kultur manipulerte regnskapene

RYSTET: Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft er rystet av at det heleide datterselskapet Kraft & Kultur har drevet storstilt manipulasjon med regnskapene.
RYSTET: Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft er rystet av at det heleide datterselskapet Kraft & Kultur har drevet storstilt manipulasjon med regnskapene. Bilde: Mona Sprenger
Øyvind LieØyvind Lie
22. nov. 2011 - 12:26

Avvikene synes så langt å være et resultat av flere års manipulasjon av selskapets regnskaper, skriver eieren Troms Kraft i en pressemelding.

Rystet

Avvikene ble avdekket av egne medarbeidere gjennom intern oppfølging og kontroll.

– Vi er rystet av det vi nå opplever. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft AS.

Schei er også styreleder i det heleide datterselskapet Kraft & Kultur AB.

Stor aktør

Kraft & Kultur er Sveriges 6. største kraftomsetter med en omsetning på om lag 1,5 milliarder svenske kroner, og med mer enn 60.000 privatkunder og halvparten av Sveriges kommuner i sin portefølje.

Kundemålgruppen er samfunnsengasjerte, miljøbevisste og kulturinteresserte forburkerne.

Strømleverandøren etablerte seg nylig i Norge og Grete Ingeborg Nykkelmo skulle lede satsingen

Les også: Kraft & Kultur satser i Norge

Anmeldt

Det er igangsatt en omfattende intern granskning av saken. Styret i Kraft & Kultur har anmeldt forholdet til Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim), og vurderer i tillegg å iverksette ekstern granskning.

– Vi er tilfreds med de tiltakene som er iverksatt, og vi vil følge den videre prosessen med stor oppmerksomhet, sier styreleder i Troms Kraft, Odd Roger Enoksen.

Styret i Troms Kraft behandlet saken i styremøte i går, og ser svært alvorlig på forholdet som er avdekket.

– Vi har også orientert våre eiere om saken, sier Enoksen.

Ble ikke avdekket

Regnskapene har vært revidert uten merknader knyttet til de forhold som nå er avdekket. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at negative avvik ble avdekket.

– Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, sier Schei.

Ny sjef

Kundene i Kraft & Kultur blir ifølge Troms Kraft ikke berørt av denne saken.

– Selskapet har et godt grunnlag for videre drift, og det vil bli gjennomført kostnadsreduserende tiltak for å effektivisere driften ytterligere. Dette er en ressurskrevende og utfordrende situasjon, men Troms Kraft er et solid selskap med økonomi til å håndtere saken, sier Schei.

Jan Inge Johnsen er konstituert som ny administrerende direktør i Kraft & Kultur, etter at tidligere administrerende direktør Boris Benulic i forrige uke ba om avløsning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.