BYGG

KPMG: Håndverker fikk 26 kroner timen for å jobbe på det nye Nasjonalmuseet

Da er ikke tilleggene medregnet, sier Caverion-direktør Knut Gaaserud.

Statsbygg undersøker om arbeidere som jobber med å bygge det nye Nasjonalmuseet i Oslo, har fått utbetalt for lav lønn.
Statsbygg undersøker om arbeidere som jobber med å bygge det nye Nasjonalmuseet i Oslo, har fått utbetalt for lav lønn. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
12. nov. 2019 - 10:30

En gruppe arbeidere som bygger det nye Nasjonalmuseet i Oslo, kan ha fått for lite lønn. Statsbygg, som er byggherre, undersøker nå om dette er tilfellet.

Arbeiderne jobber for et litauisk selskap, ifølge NRK.

Ifølge en rapport fra revisjonsfirmaet KPMG var en av arbeidernes grunnlønn nede i 26 kroner i timen. Rapporten ble først omtalt av Manifest tidsskrift.

Underleverandør

Arbeiderne får mesteparten av lønnen betalt som tillegg. Nå undersøker Statsbygg hvor store tilleggene er, og om lønna til sammen utgjør norsk minstelønn på 184,36 kroner.

– Disse funnene er alvorlige. Vi bestilte denne rapporten basert på stikkprøver, og det så ut som om det var problemer med både riktig betaling og omfang av arbeidet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Selskapet bak kontraktene er underleverandør for det globale entreprenørkonsernet Caverion-gruppen, med 15.000 ansatte rundt om Europa.

Holmestrand 20230118. Flere personer ble skadd da en ambulanse fikk sleng og havnet på taket i midtrabatten på E18 ved Holmestrand.Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB
Les også

Ambulanse havnet på taket på E18: Hadde nylig skiftet dekk – likevel var de nedslitte

– Får minstelønn

Administrerende direktør Knut Gaaserud i Caverion Norge sier arbeiderne får betalt lønna de har krav på. I tillegg til grunnlønnen får arbeiderne dagpenger og variabel lønn.

– Dette til sammen når norsk minstelønn, sier Gaaserud.

Daglønnen betales ifølge Caverion rett inn på arbeidernes konto og er dermed ikke med på lønnsslippene KPMG-rapporten er basert på.

KPMG er på sin side uenig i at dagpengene kan regnes som lønn.

Caverion ønsker granskingen velkommen og har selv startet en undersøkelse av lønnsforholdene til samtlige 69 arbeidere som har vært i Norge.

Forsvaret med sine soldater på  Akershus Festning i forbindelse med 75-års markeringen av 9. april.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.