OLJE OG GASS

Kostbar strøm fra land

Det blir utrolig dyrt å elektrifisere norsk sokkel. Det viser en omfattende rapport fra Econ Pöyry.
Det blir utrolig dyrt å elektrifisere norsk sokkel. Det viser en omfattende rapport fra Econ Pöyry. Bilde: Statoil
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. okt. 2007 - 08:12

Analysen er gjennomført av analyseselskapet Econ Pöyry, som har innhentet informasjon om energiforbruk og CO2-utslipp fra hver eneste installasjon på den norske kontinentalskollen, og beregnet hva det vil koste å erstatte oljeinstallasjonenes gassdrevne turbiner med strøm fra land.

Svært dyrt

De konkluderer med at det trengs svært store investeringer både på plattformene og for å strekke kabler med strømtilførsel. Det er store variasjoner mellom installasjonene, men kostnaden ligger på mellom det dobbelte av og ti ganger det CO 2-kvotene koster i dag, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg er energibehovet så stort som en sjettedel av kraftproduksjonen i Norge i dag, noe som gir behov for betydelige investeringer også i kraftproduksjon og infrastruktur på land - og det i de mest pressede områdene av landet.

Liten effekt

Analysen konkluderer også med at klimaeffekten er liten.

- Det er ikke nok uutnyttet vannkraft i Norge til å dekke opp for behovet for strøm på sokkelen. Det betyr at så lenge vi er knyttet til det europeiske nettet, vil vi i stor grad erstatte strøm fra gass på sokkelen med strøm fra kullkraftverk i Europa. Det gir liten mening, sier leder for Econ Pöyrys petroleumsavdeling, Eivind Magnus, til DN.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.