OFFSHORE

Kontrakt med konsekvenser

Foreløpig er det inngått en intensjonsavtale, men med umiddelbar byggestart.

Verftet skal bygge prosessmoduler og utruste seks av de syv lekterne som omfattes av avtalen. Lekterne skal benyttes som plattform for en enorm oljeutbygging i Kaspihavet.

Til Stavanger Aftenblad sier direktør Lars Eide ved Kværner Egersund at det er vanskelig å overvurdere denne kontrakten. Den kan bli en døråpner for selskapet i Kaspiregionen - som har noen av verdens største olje- og gassressurser.

Lekterne blir først bygget ved Aker Yards verft i Romania. Deretter blir de slept til Egersund for ferdigstillelse. Så går slepet til Kaspihavet.

Intensjonsavtalen omfatter fabrikasjon, utrustning og testing av syv lektere - tre for oljeseparasjon, to for gass og glykol-behandling, en for nødstrømsgeneratorer og annet nødutstyr, samt en for brannslukningsutstyr.

Elveslep

Sleping på elvene begrenser størrelsen på lekterne.

Alle lekterne bygges 95 meter lange, 16 meter brede og 5,5 meter høye. Etter levering skal lekterne installeres på pilarer i fire til seks meters dypt vann.

Installasjonene inngår i den første fasen av en langsiktig utbygging av Kashagan-feltet.

Lekter-skrogene skal bygges ved Aker Tulcea og Braila verftene i Romania, et arbeid som starter sent i november i år. Aker Kværners spesialiserte modulverksted i Egersund sammenstiller modulene. Søsterselskapet Aker Kværner Elektro skal levere elektroinstallasjon, instrumentering og telekommunikasjon om bord.

Langt slep

De tre første lekterne slepes fra Romania til Egersund via Middelhavet våren 2005, de tre siste kommer våren 2006. De ferdigstilte modul-lekterne til Kashagan leveres via elve/kanalsystemene Don og Volga for installasjon på feltet i Det kaspiske hav i 2006 og 2007, opplyser selskapet i en pressemelding.

Den syvende lekteren skal utrustes ved Korabel-verftet i den russiske byen Astrakhan og slepes dit fra byggeverftet i Romania via Don og Volga.

På det meste vil omkring 1200 personer være involvert i prosjektet. For Aker Kværner vil Kashagan-avtalen bety omtrent 750 årsverk.

Kjempefunn

Kashagan-feltet representerer et av de største funnene av olje og gass i verden de siste 30 årene. Feltet ligger 80 kilometer sør for Atyrau (tidligere Gurjev) i Kasakhstan og omkring 300 kilometer øst for Astrakhan i Russland.

Andelseierne i Kashagan-prosjektet er Eni (Agip, operatør), ExxonMobil, Shell, Total, British Gas (alle med 16,67 prosent eierandel), og ConocoPhillips og Inpex, (med eierandeler på 8,33 prosent hver.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.