KARRIERE

Konkurrerte med verdens beste

Martin Munkeby var en av 21 deltagere fra Norge som konkurrerte om å bli beste lærling i verden under VM for yrkesfag.
Martin Munkeby var en av 21 deltagere fra Norge som konkurrerte om å bli beste lærling i verden under VM for yrkesfag. Bilde: WorldSkills Norge
Maria Amelie
10. okt. 2011 - 14:54

Det var 21 deltakere fra Norge som kjempet i 18 ulike fag under WorldSkills i London i helgen. Unge fagarbeidere representerte Norge som blant annet elektrikere, kulde- og varmepumpemontører og anleggsgartnere. Flere hadde yrkeserfaring innen mekatronikk, sveising og telekommunikasjon.

Fra Kongsberg til London

Martin Munkeby er lærling i CNC-maskinering. Til vanlig holder han til på Arsenalet i Kongsberg Defence Systems, og i helgen fikk han delta i VM etter å ha blitt Norgesmester i faget sitt.

– Jeg kom på ellevte plass i faget mitt. Det var et utrolig høyt faglig nivå, så jeg er kjempefornøyd med innsatsen. Jeg måtte konkurrere med flere hundre nasjonale mestere fra hele verden, sier Munkeby til Teknisk Ukeblad.

Fagprøve ganger tre

Gjennom WorldSkills-konkurransen har lærlinger mulighet til å vise frem både seg selv og sitt fagområde.

Blant arbeidsoppgavene innen CNC-maskinering var gjennomføring av produksjon, valg av skjæreverktøy og skjæredata, lesing av tegninger og styring av avanserte maskiner.

– I oppgaven inngikk en tegning, maskin og materiale som vi måtte bruke til produksjon på bare fire og en halv time. Det var på en måte norsk fagprøve ganger tre og på mye kortere tid, sier Munkeby.

Rekruttering til yrkesfag

Norges avdeling for WorldSkills arrangerer yrkesmesterskap i Norge annen hvert år i samarbeid med fylkeskommunene. De sørger også for at norske lag deltar og representerer Norge på WorldSkills og EuroSkills.

I tillegg jobber den norske organisasjonen for å få skolekonkurranser. Målet med deres tiltak er å øke oppmerksomheten og rekruttere flere til yrkesfag.

Norge fikk en verdensmester i kokkefaget på WorldSkills 2011. Øyvind Bøe Dalelv, 21 år fra Bodø, som jobber ved Statholdergaarden i Oslo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.