KARRIEREUTDANNING

Kongen hedret Abelprisvinner

Pierre Deligne skal treffe både mattelærere og elever på sin ferd rundt i Norge. Men først får han 6 millioner kroner og diplom av kong Harald.

Belgieren Pierre Deligne fikk tirsdag Abelprisen for sin betydning for matematikken.
Belgieren Pierre Deligne fikk tirsdag Abelprisen for sin betydning for matematikken. Bilde: NTB scanpix

Ifølge Abel-komiteen får belgieren, bosatt i USA, den prestisjefylte prisen for sine svært viktige bidrag til algebraisk geometri.

Viktig

«Delignes kraftfulle begreper, ideer, resultater og metoder vil fortsette å ha stor betydning for utviklingen av algebraisk geometri og for matematikken generelt», uttaler den internasjonale Abelkomiteen, ledet av Ragni Piene.

Før seremonien i Aulaen var Deligne i audiens hos kongen. Kanskje prøvde han å forklare Norges monark hva som er så spennende med tallenes verden.

– Det fine med matematikk er å drive med matematikk. Priser tenker jeg ikke så mye på, lød prisvinnerens første reaksjon da tildelingen ble kjent i mars.

Les mer: Årets mest geniale matematiker er kåret

Æresgjest

Onsdag skal Abelprisvinneren være æresgjest under utdelingen av Holmboeprisen til matematikklærer Anne-Mari Jensen på Oslo katedralskole.

Her vil Deligne også møte de beste fra Abelkonkurransen og de to vinnerlagene fra konkurransen Berliner Tag der Mathematik.

Torsdag reiser han til Trondheim der han blant annet skal møte 8.-klassinger i ei matteløype på Gløshaugen, like ved NTNUs hovedbygg.

En av oppgavene blir å prøve å bygge en 6 meter høy pyramide ved hjelp av mindre pyramider. I Trondheim kan man kunsten å more seg med realfag, og dagen avsluttes med matteshow.

Les også:

Hva er verdens største tall?

På denne ungdomsskolen er all undervisning rettet mot teknologi

Blir bedre ingeniører med real matte