ENERGI

Kommunaldepartementet gir klarsignal til bygging på Frøya

Fylkesmannens vedtak om vindkraftpark på Frøya blir stående. Trønderenergi vil starte opp igjen arbeidet så fort som mulig.

- Det er dessverre sannsynlig at Frøya kommune vil lide økonomisk tap på grunn av dette, fordi vi blir nødt til å holde kommunen ansvarlig for forsinkelsene som har oppstått, sier Bengt Eidem i Trønderenergi.
- Det er dessverre sannsynlig at Frøya kommune vil lide økonomisk tap på grunn av dette, fordi vi blir nødt til å holde kommunen ansvarlig for forsinkelsene som har oppstått, sier Bengt Eidem i Trønderenergi. Foto: Ronny Dybdahl Teigås/NTB Scanpix
6. juni 2019 - 13:21

– Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har gått gjennom Fylkesmannens vedtak, og ikke funnet grunn til å omgjøre vedtaket om å la Trønderenergi fortsette arbeidet med vindkraftanlegget på Frøya. Det innebærer at dispensasjonen kommunen ga i 2016 fortsatt gjelder. Det er dermed ingenting i veien for at Trønderenergi kan starte opp igjen arbeidet, skriver departementet i en pressemelding

Og det vil skje så fort som mulig, ifølge Trønderenergis kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem: 

– Det er gitt konsesjon for bygging av vindkraft på Frøya etter aktiv medvirkning fra Frøya kommune gjennom mange år, og det er ingen tvil om at vindparken skal bygges.

Vil unngå tvil i andre saker

Departementet har ikke tatt stilling til selve vindkraftanlegget, men vurdert Fylkesmannens behandling av saken.

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at det ikke er opp til KMD å vurdere om det skal bygges vindkraftverk på Frøya. Vi er bedt om å ta stilling til om fylkesmannen har gjort feil etter plan- og bygningsloven. Det har vi ikke funnet, sier kommunalminister Monica Mæland.

I pressemeldingen står det at saken har reist spørsmål som er av betydning også for andre vindkraftprosjekter:

– Vi håper departementets behandling av saken kan bidra til at det ikke oppstår tvil i tilsvarende saker.

Vil sende «stor ekstraregning» til kommunen

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. Foto: Trønderenergi

– Kommunaldepartementet har gjort en grundig gjennomgang av saken, og vi er glad for at den gjennomgangen bekrefter både fylkesmannens vedtak og det som var innstillingen fra Frøya kommunes egen advokat og rådmann i dette spørsmålet, sier Eidem i Trønderenergi.

Han mener forsinkelsene bare har skapt tapere, fordi det har gitt «en stor ekstraregning som må dekkes av noen».

– Det er dessverre sannsynlig at Frøya kommune vil lide økonomisk tap på grunn av dette, fordi vi blir nødt til å holde kommunen ansvarlig for de forsinkelsene som har oppstått på grunn av kommunens urettmessige vedtak om byggestopp, sier Eidem.

Må flytte vindturbin

Også Olje- og energidepartementet har i dag tatt stilling til klagene på NVEs godkjenning av detaljplan og miljø-, transport- og anleggsplan for Frøya vindkraftverk.

De godkjenner vedtaket, men pålegger flere endringer, etter ønske fra Frøya kommune.

Trønderenergi må:

  • Finne en alternativ plassering av turbin 1 som unngår de mest sårbare naturverdiene ved Røssvassmyran.
  • Vurdere en alternativ atkomstvei til turbinpunkt 3, for å unngå verdifull myr.
  • Justere turbinpunkt 2 og 7 slik at områder utenfor plangrensen ikke berøres. 
  • Forvente pålegg om flere tiltak for å redusere skader for bestanden av smølalirype.
Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.