T2

Kommer endelig de perfekte ørepluggene for løping?

3D-printing skal skape «de trådløse ørepluggene som aldri faller ut».

Alle ører er forskjellige. Ved bruk av 3D-printer, skal ørepluggene fra Own Phones få en perfekt passform.
Alle ører er forskjellige. Ved bruk av 3D-printer, skal ørepluggene fra Own Phones få en perfekt passform. Bilde: Iain Stratton
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
30. juni 2014 - 21:04

NEW YORK: Alle som løper vet hvor irriterende det kan være når ørepluggene faller helt eller halvveis ut, eller når bøylene gnager bak øret.

Gründer Itamar Jobani mener han har en løsning på dette. I midten av juli skal hans prosjekt Own Phones samle inn nødvendige oppstartsmidler via Kickstarter.

Han markedsfører produktet som «ørepluggene som aldri faller ut».

Les også: Kickstarter skal etablere seg i Skandinavia

Ethvert øre er forskjellig

Ideen er ganske enkel:

Kunden bruker Own Phones' app og skanner sitt eget øre med kameraet på mobiltelefonen, laster opp resultatet og sender det inn for produksjon. Jobanis folk modellerer og 3D-printer sluttproduktet.

– Kameraene i de nye smarttelefonene er så gode at dette ikke er noe problem. Når vi får inn en video av kundens øre, ser vi det fra rundt 50 forskjellige vinkler, og ut fra dette kan vi enkelt gjenskape en presis 3D-modell, sier Jobani til Teknisk Ukeblad.

Ergometrien i ørepluggene tilpasses deretter kundes prefererte bruksområde, være seg løping eller å sitte i sofaen og spille videospill.

– Ethvert øre er forskjellig, og proppen trenger individuell tilpasning for å oppnå optimal lyd og komfort. Når en ørepropp ikke sitter skikkelig, mister man også lave frekvenser, sier Jobani.

– Hva slags elektronikk baserer dere produktet på?

– Det skal være et produkt som nærmer seg high end-markedet, og i foreløpige prototyper bruker vi egenutviklet teknologi. Dette er ikke som å finne opp hjulet - kompontentene finnes tilgjengelig, og selve produksjonen vil vi sette ut. Selv ikke Apple eller Bose produserer sine lydkomponenter selv, sier Jobani.

– Hvor sikre er dere på at sluttproduktet blir vellykket?

– Vi har testet mye på prototyp-stadiet, og nå er det egentlig ingenting som kan gå galt. Men produksjonsformen er jo helt ny, så vi er åpne om at ting kan bli forsinket i forhold til planen vi lanserer.

De kommende øreproppene ser nesten ut som et høreapparat.
– Vi har testet mye på prototyp-stadiet, og nå er det egentlig ingenting som kan gå galt. Men produksjonsformen er jo helt ny, så vi er åpne om at ting kan bli forsinket i forhold til planen vi lanserer.De kommende øreproppene ser nesten ut som et høreapparat. Own Phones

Stor test av hodetelefoner: Ekte hifi på hodet

Stor interesse

Kickstarter-kampanjen for Own Phones vil be om 250.000 amerikanske dollar for at øreproppene skal settes i produksjon. Jobani håper de får inn mye mer.

– Vi har tanker om videreutvikling, og jobber blant annet med Center for Human Performance i San Diego for å lære enda mer om hvordan ulike situasjoner gir utslag i samspillet mellom øre og ørepropp. Ytterligere personifisering er ønskelig.

Venture-kapitalister og selskaper innen både 3D-printing og lydteknologi har meldt sin interesse for samarbeid, så Jobani føler seg trygg på at hjertebarnet hans blir realisert i en eller annen form.

Ørepluggene er trådløse, og lydoverføringen skjer via Bluetooth.

Test av Monster iSport: Sitter som støpt mens du trener

Ny industriell revolusjon

Itamar Jobani har et team på 18 personer som jobber med produktutviklingen. De er alt fra industridesignere, til eksperter på 3D-printing.

Selv har Jobani bakgrunn som designer fra motebransjen, og han har tidligere forsøkt seg på et lignende prosjekt - med skreddersydde kjoler som blir laget etter en skannet kropp. Problemet var bare at 3D-print-materialene for en kjole fort kom opp i 2000 dollar.

Utsalgsprisen for Own Phones blir på 300 dollar.

– Jeg er veldig fascinert av mulighetene 3D-printing gir. Jeg ser det på det som den industrielle revolusjon 2.0. Vi går bort fra masseproduksjon og over til individuelle tilpasninger.

– På hvilken måte har din bakgrunn resultert i et annet produkt enn hva en teknolog ville ha skapt?

Gründer Itamar Jobani i Own Phones.
– På hvilken måte har din bakgrunn resultert i et annet produkt enn hva en teknolog ville ha skapt?Gründer Itamar Jobani i Own Phones. Svein-Erik Hole

– Nest etter mobiltelefonen er trolig ørepluggene det teknologiske produktet mennesker i den vestlige verden bruker mest. Likevel ser de fleste ut som et kaldt, metallisk og kjedelig hjelpemiddel. Jeg vil gjøre noe med dette, jeg synes ørepropper skal reflektere en personlig stil, og ønsker derfor å åpne opp for individuelle design.

Han nevner et eksempel fra popverdenen:

– Vi jobber med en kjent kvinnelig sangerinne. Hun har noen flotte tatoveringer av vinger, og vi utvikler nå øreplugger som matcher. På den måten blir de en del av hennes utsmykning, i stedet for å se ut som noe som er i veien.

– På samme måte ser vi fremtiden for Own Phones. Folk må få velge om de vil ha noe som er mest mulig diskret, noe som ser sporty ut eller noe som ligner en juvel.

Les også:

TEST: TEST: Trådløse øreplugger til en god pris

TEST: Jabra Sport Wireless: Trådløse øreplugger til trening

TEST: Bose Quietcomfort 20: Fjerner støyen - i øret

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.