BIDRAGSYTER

Over Oslo med supervidvinkel og 50 megapiksler

Se de unike bildene.

Oslo fra lufta - med Canon EOS 5Ds R og 11-24mm f/4. Foto: Eirik Helland Urke
Oslo fra lufta - med Canon EOS 5Ds R og 11-24mm f/4. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
6. juni 2015 - 15:48

Det er allerede blitt kalt verdens beste digitale speilreflekskamera, og med 50 megapiksler tar det i hvert fall de største bildene.

Canon 5Ds ble lansert i februar, og er ventet i den norske handelen denne måneden.

Kameraet kommer i to versjoner, 5Ds til ca 35 000 kroner og 5Ds R til ca 37 000 kroner. Den siste modellen utjevner effekten av anti-aliasfilteret, og gir dermed enda skarpere bilder -  på mulig bekostning av moiré-effekt på enkelte motiver. Bildene her er tatt med R-utgaven.

Youtube med ny kvalitet: Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?

Ekstrem vidvinkel

Omtrent samtidig med 5Ds kommer den ekstreme vidvinkelen 11-24mm f/4, med en heftig prislapp på ca 30 000 kroner. 

I TU har vi ikke gjort en skikkelig test av kameraet eller objektivet ennå, men jeg fikk en spennende anledning til å teste kombinasjonen i helikopter over Oslo en regntung dag i mai. Resultatet kan du se på bildene i denne posten. 

Vidvinkelen gir noen ekstreme, men også spennende utslag når vi prøver den over Oslos bygninger. Samtidig gir de 50 megapikslene stort spillerom til å beskjære etter behov.

Test av actionkamera: Alltid klart til dyst, ekstrem vidvinkel og tvers igjennom morsomt

Oslo fra lufta - med Canon EOS 5Ds R og 11-24mm f/4. Foto: Eirik Helland Urke

Pre-lanseringsversjon

Bildene er justert for mørkt vær, skyer, regn og lav kontrast, så det gir en viss effekt på bildestøy og dynamikk. Derfor gir det ikke egentlig mening å legge ut noen fulloppløste bildefiler. Samtidig er dette også en pre-lanseringsversjon av kameraet, som ikke nødvendigvis er helt identisk med hva som kommer i butikken.

Selv har jeg brukt 5D-modellene som primær- eller sekundærkamera helt siden den originale 5D kom for ti år siden, og 5Ds føles ikke veldig annerledes i praktisk bruk. Her er det innmaten som gjør den store forskjellen.

83 ganger optisk zoom: Nytt Nikon-kamera lar deg zoome tett på månen

Begrensninger

Selv om noen hevder at 5Ds må være verdens beste digitale speilreflekskamera, er det greit å være klar over begrensningene. Først og fremst vil 50 megapiksler nødvendigvis bety lavere lysfølsomhet, og neppe på høyde med den tre år gamle 5D mark III på høyere ISO-verdier. Men dette gjenstår å teste i praksis.

En annen utfordring er å håndtere de enorme bildefilene som 50 megapiksler gir, gjerne rundt 80 megabytes per bilde i raw-format. Det krever et stort og raskt (les: dyrt) minnekort, og en solid lagringsløsning for bildearkivet.

Les også: Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på

Ikke primært for video

Til slutt kan vi nevne at kameraet ikke har uttak for hodetelefoner, eller vippbar skjerm. Canon selv sier at dette ikke er det beste kameraet for ren videobruk. Likevel har de funnet plass til en fiffig timelapse-funksjon, og det må man jo sette pris på.

Førsteinntrykket er uansett veldig greit å oppsummere: Canon EOS 5Ds med 11-24mm er spennende saker, både hver for seg og i kombinasjon. Men det er viktig å vite hva man betaler for.

Les også: Enkle inngrep gir mobilkameraet Kinect-funksjon

Canon 5Ds med 11-24mm vidvinkel. Foto: Eirik Helland Urke

Test kommer

Jeg kommer tilbake med en test av 5Ds når den ferdige versjonen kommer i salg, og tar gjerne imot innspill på hva jeg skal se spesielt på.

Kjenner du virkelig byen din?

 

PRESISERING:

Noen har påpekt at disse bildene er tatt innenfor flyrestriksjonsområdet over Oslo sentrum. For ordens skyld ble det på forhånd søkt og gitt dispensasjon fra Luftfartstilsynet og Politiet for den aktuelle flyvningen med tomotors helikopter, og fotografen har også flyfotolisens fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.