KLIMA

Kollektivpriser øker mer enn bensinpriser

TEKNOLOGI TIL PYNT: Fortsatt er det de gule stemplingsautomatene som gjelder. Selv om det nye billettsystemet har vært installert lenge, står det bare til pynt.
TEKNOLOGI TIL PYNT: Fortsatt er det de gule stemplingsautomatene som gjelder. Selv om det nye billettsystemet har vært installert lenge, står det bare til pynt. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. apr. 2010 - 08:52

Mens den generelle prisøkningen i samfunnet de siste fem årene har vært på mindre enn 12 prosent, har den samlede prisøkningen på billetter til tog, T-bane og trikk i den samme perioden vært på nesten 15 prosent, ifølge NRK.

– Galskap

Reiser du med buss, må du betale rundt 20 prosent mer nå enn for fem år siden, en økning 8 prosentpoeng over den generelle prisutviklingen.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, kaller utviklingen for galskap.

– Det har en forferdelig dårlig signaleffekt. Man oppfordrer rett og slett folk til å bruke privatbil fremfor kollektivtrafikk, og det er miljømessig galimatias, sier Haltbrekken.

Opp 30 prosent

De siste fem årene har prisen på både 98 blyfri, 95 blyfri og autodiesel steget med rundt 12 prosent.

En forhåndskjøpt enkeltbillett i Oslo som kostet 20 kroner i 2005 har økt til 26 kroner i år, en prisøkning på 30 prosent.

Et kort med åtte klipp kostet 150 kroner i Oslo i 2005, mens prisen er 190 kroner i dag. Det gir en prisøkning på 26,7 prosent. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.