MILJØ

Koker europeisk slam

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
18. jan. 2005 - 07:56

Bedriften forhandler også om levering av et større anlegg for behandling av våtorganisk avfall i Verdal i Nord-Trøndelag.

Samlet utgjør kontraktene i overkant av 200 millioner kroner.

Får Cambi kontraktene, er det et gjennombrudd for teknologien, konstaterer Per Lillebø som er daglig leder og største aksjonær.

Asker-bedriften har 16 ansatte, men må utvide i året som kommer.Enormt marked

Det er et stort marked for slambehandling og behandling av biologisk nedbrytbart materiale internasjonalt.

- Cambi-teknologi er blant de ledende i verden, og tekniske problem knyttet til prosessen er nå ryddet av veien, forsikrer Lillebø.

I dag finnes det velfungerende anlegg både i Dublin, Aberdeen og Fredricia.

Hydrolyseanlegget produserer 50 prosent mer biogass enn tradisjonelle anlegg for slambehandling. Samtidig er tankvolumet for prosessen en tredel av tradisjonelle anlegg, og sluttproduktet kan brukes til jordforbedring. Det er et produkt som er sterilisert og luktfritt.Norsk-utviklet teknologi

Cambis hydrolyse-teknologi er utviklet i Norge.

-Vår filosofi har vært å utvikle prosjektene teknologisk i Norge før vi lanserer teknologien internasjonalt. Dette tar som regel flere år, men nå opplever vi at vi blir akseptert i det internasjonale markedet, understreker direktøren.

Kontrakter i Australia og Polen er viktige brohoder inn i store markeder. I Brisbane i Australia har myndighetene regnet ut at anlegget vil føre til en økt elektrisitetsproduksjon tilsvarende 475 000 australske dollar i året, dvs. rundt 2,5 millioner kroner.

- Det skyldes at vår teknologi produserer langt mer metangass enn tradisjonelle utråtningsanlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.