ENERGI

Knallhard kritikk mot regjeringens fornybar-støtte: – En hån mot forbrukerne

Vanlige folk får ikke ta del i det grønne skiftet, mener 14 nærings- og miljøorganisasjoner.

Regjeringen har gitt milliarder til store prestisjeprosjekter. Støtten til energieffektivisering i bygg, har fått mindre oppmerksomhet.
Regjeringen har gitt milliarder til store prestisjeprosjekter. Støtten til energieffektivisering i bygg, har fått mindre oppmerksomhet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Saken er oppdatert per 2. sept. med ink til et tilsvar fra Enova nederst i saken.

De siste årene har regjeringen, gjennom Enova, drysset milliarder av kroner i støtte til fornybar energi i konsern som Equinor og Hydro Aluminium. Samtidig er det skåret ned på pengestøtten til energisparing, solceller og tiltak hjemme hos vanlige folk.

Nå har flere nærings- og miljøorganisasjoner fått nok. De mener politikerne må gripe inn for å sikre at mer penger kommer vanlige forbrukere til gode: «Enova fungerer ikke for forbrukerne», skriver organisasjonene om statsforetaket som fordeler pengene. Innlegget er publisert i Trønderdebatt.  

– Ikke gjort jobben sin

Overfor Teknisk Ukeblad (TU) utdyper Tore Strandskog, som er direktør for næringspolitikk i NHO-organisasjonen Nelfo, kritikken:

– Det er en akkumulert frustrasjon over flere år. Enova har ikke gjort jobben sin på energieffektivisering, sier han.

I leserinnlegget går de 14 organisasjonene knallhardt ut mot regjeringens støtteordning for fornybar energi:

Tore Strandskog i NHO-organisasjonen Nelfo, etterlyser klarere politiske prioriteringer. Foto: Nelfo

«Enova har vært en propp i systemet», skriver organisasjonene om statsforetaket som administrerer statens fornybarstøtte. «Politikerne, som tross alt eier og finansierer Enova, må gripe inn», skriver de. Med på oppropet er blant annet Verdens naturfond (WWF), Zero, Naturvernforbundet, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Byggmesterforbundet, tillegg til Nelfo og flere andre.

I 2021 bevilget regjeringen 3,3 milliarder kroner i støtte til Enova. Grunnleggende for kritikken fra organisasjonene er at for lite av pengene går til energieffektivisering i vanlige hus. I 2019 tildelte Enova 2,3 milliarder kroner i støtte til Equinors Hywind Tampen-prosjekt. Samtidig ble det varslet kutt i støtteordningene til solceller og varmepumper.

Bellona-leder Frederic Hauge fryktet den gang at Hywind Tampen tømte Enova for penger.

I sitt innlegg skriver de 14 organisasjonene at energisparetiltak i bygg er viktig for å skaffe mer kraft til veie i årene som kommer.

«De neste ti årene kan energisparetiltak i bygg, varmepumper og solceller frigjøre nær 20 TWh energi, om lag det dobbelte av Oslos årlige kraftforbruk. Og i motsetning til utbygging av vindkraft utløser det ikke heftige protestaksjoner,» skriver organisasjonene.

– En hån mot forbrukerne

Jon Evang, i ZERO mener det grønne skiftet må komme folk flest til goder. Foto: Foto Zero.

Overfor TU peker Strandskog i Nelfo på at vanliges folk betaler inn over 400 millioner kroner til Enova hvert år, gjennom energifondet, men at de ikke er i nærheten av å få tilbake pengene.

– I prinsippet subsidierer de andre tiltak, sier han.

– Vi er nødt til å involvere folk flest i det grønne skiftet.

Jon Evang, ZERO

– Mange av prestisjeprosjektene er verdifulle i seg selv. Men om Enova ikke kan jobbe på et så viktig felt som energieffektivisering, må vi stille spørsmål om det trengs andre type verktøy på dette området enn Enova, sier han. Han mener politikerne har gitt Enova alt for diffuse styringssignaler.

– Det er gitt masse penger til Enova i Trondheim. Men de bruker pengene, for å være litt spissformulert, nesten etter eget forgodtbefinnende, sier Nelfo-direktøren.

Jon Evang, som jobber med energi i Miljøstiftelsen ZERO, er langt på vei enig.

– Vi er nødt til å involvere folk flest i det grønne skiftet. Og vi tror at Enovas virke rette mot befolkningen er en viktig brikke i det. Hvis energieffektiviseringstiltak og tiltak i hjemmene skal ha noen reell effekt, må det en mye større skala til.

– Det har vært overraskende lite fokus fra Klima- og miljødepartementet på hvordan Enova bruker penger, slik at folk flest kan bli del av det grønne skiftet, sier han.

 – I dagens situasjon, med betydelig behov for fornybar kraft, er nettopp energieffektivisering et av de viktigste tiltakene for å skaffe til veie mer energi. Da er det både en hån mot forbrukerne og ikke minst en dårlig energi- og klimapolitikk å kutte i denne støtten, sier Strandskog i Nelfo.

Må utrede alternativ til Enova

Strandskog understreker at deres kritikk er partinøytral, og mener de rødgrønne partiene var like dårlig til å følge opp Enova som de blågrønne har vært.

– Klarer ikke politikerne å følge opp de tingene de snakke om, må de være mer presise i mandatet som gis Enova. Det har vært en gjennomgangstone at man ikke tør å påvirke Enova i tilstrekkelig grad.

– Alternativene til Enova må utredes så fort som mulig. Det må være to parallelle prosesser. Først og fremst må det gis et tydeligere styringssignal til Enova, gjennom deres mandat, samtidig som man parallelt utreder alternativene. Mitt inntrykk er at Enova per i dag ikke er rigget til å ha gode tiltak rundt energieffektivisering. Dette må endres, sier Strandskog i Nelfo.

TU var 31. aug. i kontakt med Enova for et svar på kritikken. Enova besvarte aldri henvendelsen, men sendte 2. september ut en pressemelding om saken, der de svarer på kritikken fra organisasjonene.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.